Julen närmar sig med stormsteg och något som verkligen hör julen till är förstås ett gott vörtbröd. Det är oftast en hel del som ska fixas innan julafton, och alla hinner inte stå och baka egna vörtlimpor med degar som ska jäsa, bakas ut, gräddas osv. Då är det här receptet perfekt! Filmjölkslimpor är enkla att röra ihop och gräddas direkt i ugnen, utan att behöva jäsa eller bakas ut. Ett bra alternativ när man vill bjuda på hembakt utan att lägga ner någon större arbetsinsats.
Den här limpan är smaksatt med vörtmix, krossat bovete (de vita ”prickarna” i brödet) och härlig julmust vilket resulterade i ett fantastiskt mustigt och smakrikt bröd. Med en skiva god ost eller en bit julskinka på kommer detta att få en stående plats på julbordet!
Receptet ger 1 limpa
2 dl grovt rågmjöl
1 dl krossat bovete (kan bytas mot exempelvis rågkross)
4 dl vete mjöl
4-5 msk vörtmix
1 dl russin
1/2 dl hela linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 1/2 dl julmust
2 dl filmjölk (3%)
1/2 dl brödsirap (går att byta mot mörk sirap)
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt must, fil och sirap och blanda samman till en jämn smet. Häll ned smeten i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).
Grädda limpan i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minter. Låt svalna under bakduk.
Mät upp och blanda de torra ingredienserna
Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen.
Låt limpan vila i formen någon minut. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt svalna under bakduk.
Det ser jättegott ut!!!
Hannah! Receptet va kanon!!! Tack!
Pingback: Vörtbröd – Hannahs julsmakande favoritlimpa! | Alla goda ting