Alla goda ting

Goda frö-knäckebröd, gott som frukostbröd eller till ostbrickan

I slutet av förra veckan, mitt i all godistillverkning, bröt jag av lite och bakade ett mycket gott ”knäckebröd”, fullproppat med massa goda frön. Knäckebrödet passar perfekt för alla de som äter LCHF-kost eftersom att basen i brödet är nötter, och inte mjöl. Dock behöver man inte äta LCHF för att njuta av dessa knäcken, de passar bra som både frukostbröd och som tillbehör till en ostbricka.

Det finns en rad olika recept på fröknäcken men det här har jag modifierat lite och har nu hittat en variant som jag tycker är jättebra. Lagom sälta, en hel del olika frön och en bra, knaprig konsistens.

Lätt att göra är de dessutom och håller sig länge om man förvarar dem väl. Hos oss kommer det att tas fram till ostbrickan på nyårsafton.

Knapriga knäckebröd med frön

1 dl solrosfrön

1 dl ljusa sesamfrön

3/4 dl hela linfrön

1/2 dl pumpakärnor

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

1/2 dl kokosfett (utan smak)

2 1/2 dl vatten

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Smält kokosfettet på medelvärme. (se till att det inte blir för varmt, då skvätter det när du häller i vattnet)

Tillsätt vattnet och låt blandningen koka upp.

Häll i vatten/kokos-blandningen i fröna. Blanda ordentligt.

Häll upp smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut detta till en tunn kaka.

Grädda i ugnen, 150 grader, i ca 25 minter. Ta därefter ut plåten och skär till bitar i önskad storlek. Sänk värmen till 50 grader och låt knäckebröden torka. (det tar någon timme) De ska bli hårda och knapriga.

Blanda alla torra ingredienser ordentligt.

Blanda fröna med ”kokosvattnet”. Låt stå någon minut.

Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt, och grädda i 150 grader.

När ca 40 minuter har gått tar du ut plåten och skär/markerar ut önskad storlek på bröden. Sätt tillbaka plåten och låt dem torka. Låt de svalna på galler när de är klara.

 

 

Exit mobile version