Ja, ”nyårsaftonslunchen” innehöll ju två pajer som jag nämnt tidigare och här kommer receptet.
Det var en supergod paj med tacosmak i ett frasigt, lite grövre skal. För att få skalet lite grövre använde jag både vetemjöl och grahamsmjöl, en väldigt god kombination. Fyllningen blev väldigt smakrik tack vare både tacokrydda och tacosås. Jag är inte så förtjust i när det blir för mycket äggstanning men det här var alldeles lagom.
Tillsammans med en god sallad och ett gott bröd blev det en riktigt fullträff!
Jag serverade en hemmagjord vitlöksdressing till – mycket enkelt. Creme fraiche, pressad vitlök och chilipulver. Smaka av och krydda ev lite mer. Enkelt men jättegott!
Tacopaj med osttäcke (4-6 personer)
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 gram kallt smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
500 gram köttfärs (jag använde skinkfärs)
2 msk olja (ex raps)
1 påse taco-kryddmix
1 burk tacosås (jag tog medium, välj styrka efter vad som passar dig)
3 st ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
100-150 gram riven ost
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman pajdegen. Kör alla ingredienserna i en matberedare, bara så att det precis blir en ”boll”. Om du gör degen för hand – arbeta snabbt ihop den till en deg, knåda inte för mycket. Kavla ut degen och klä en pajform som är ca 26 cm i diameter. (jag använde en springform)
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Fyllningen
Stek köttfärsen i olja och blanda den med kryddmix och tacosåsen. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något och lägg sedan över fyllningen i det gräddade pajskalet.
Vispa samman ägg, grädde och salt/peppar. Häll blandningen över färsen.
Strö över den rivna osten.
Grädda i ca 30-40 minuter, till äggstanningen ”stannat” och pajen fått fin färg.
Klä en pajform med degen och förgrädda den i ca 10 minuter, 200 grader.
Fyll pajen med köttfärsblandningen. Häll sedan över äggstanningen och lägg till sist dit den rivna osten.
Grädda pajen i ca 30-40 minuter. Servera med sallad, en god dressing och bröd.