Självfallet ska det gärna finnas lite pizzasallad när man äter hemgjord eller köpt pizza. Vitkålen ska vara lagom tjock, den ska ha en god – men lagom – smak av oregano och en lätt syrlighet.
Receptet nedan tycker jag är väldigt bra och det är lätt att tillsätta extra kryddor om man vill det.
Pizzasallad
1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg strimlad)
En kastrull kokande vatten, 1-2 liter
2 korkar ättika (jag använder Perstorps)
2 msk vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk strösocker
0,5-1 tsk salt
1 msk oregano
Peppar
Gör såhär;
Strimla vitkålen. Det går snabbt och lätt med en osthyvel.
Lägg vitkålen i ett durkslag och häll över det kokande vattnet. Skölj sedan med kallt vatten och låt rinna av.
Lägg vitkålen i en stor plastburk (som har lock) och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av och krydda efter behag. Blanda om ordentligt och förvara i kylskåp.