Alla goda ting

Saftiga kanelbullar!

I helgen hade vi gäster och då måste man förstås bjuda på fika. Det var så länge sedan jag bakade kanelbullar så jag bestämde mig för att det var dags igen! Kanelbullar ska ju gärna vara saftiga med lagom tjock bulldeg och en smakrik fyllning med lite knastrigt pärlsocker på toppen. Jag tillsätter lite riven mandelmassa i mina bullar för att få dem extra saftiga. (jag tar dock så pass ”lite” så att de inte smakar så mycket mandel) Om man inte tål, eller inte vill ha, mandelmassa går det förstås bra att utesluta den. De blir fantastiskt goda ändå!

Jag använder även vetemjöl special som är ett jättebra mjöl med ordentlig jäskraft. Bullarna blir större och jag tycker att de får en väldigt god smak! Degen behöver bearbetas lite längre men det är de helt klart värt. Jag är inte överförtjust i kardemumma men om man gillar det så går det bra att lägga till 0,5-1 tsk malen kardemumma samtidigt som man blandar i socker och salt.

Saftiga kanelbullar (ca 25 stycken, beroende på storlek)

50 gram jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

1,3 liter vetemjöl special

Fyllning;

125 gram mjukt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

50-75 gram fint riven mandelmassa

Pärlsocker till garnering

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt detta bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite degvätska över jäst den och rör så att jästen löser sig. Häll på resterande vätska.

Tillsätt salt, socker och eventuellt kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget tills du får en smidig deg. Spara någon deciliter till utbakningen. Låt degen bearbetas i maskin ca 10 minuter (15 minuter för  hand) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Blanda fyllningen medan degen jäser. Blanda det mjuka smöret med socker och kanel. Rör om så att allt blandas ordentligt.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på hälften av fyllning i en jämnt lager. Riv över mandelmassa.

Rulla ihop och skär i lagom stora bitar. Lägg bullarna i pappersformar. (snittytan uppåt)

Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (225 grader om du inte använder varmluft)

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfri mängd pärlsocker.

Grädda bullarna ca 7-9 minuter tills det får fin färg. Låt svalna på galler.

Smält smöret, tillsätt mjölken och häll detta över jästen så att det löser sig.

Blanda i restade ingredienser och låt jäsa i ca 45 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen samt lägg på lite riven mandelmassa. Rulla ihop och skär i bitar.

Lägg bullarna i formar med snittytan uppåt. Jäs ca 30 minuter.

Pensla bullarna med ägg, strö på pärlsocker och grädda. Låt dem svalna på galler.

 

Exit mobile version