Att göra egna såser från grunden är förstås det bästa man kan göra, man slipper både konstgjorda färgämnen, konstiga tillsatser och knasiga och onaturliga förtjockningsmedel.
Jag har länge funderat på att experimentera ihop en stark sås att ha till såväl kött som kyckling. Den skulle vara stark, smakrik, ha en fin balans mellan sött och salt, gärna vara färgglad och så skulle den förstås vara väldigt god.
Nu har jag hittat mitt favoritrecept på min alldeles egna barbequesås! Testa! Styrkan bestämmer du givetvis själv, gör såsen så att den passar dig och de du ska bjuda. Jag har valt att göra min sås med en rad olika grönsaker, whiskey, honung och lite andra smaskigheter.
Den här såsen kommer definitivt att göras många gånger om och den är god varm som kall. Perfekt till sommarens grillbuffeér, till en saftig köttbit på höstkanten eller bara till en middag där man vill ha det där ”lilla extra”.
Inte var den svår att göra heller, utan låt den putta medan du gör resten av middagen. Hacka, fräs, koka! Klart!
Kryddig barbequesås (4-6 personer)
2 st gula lökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1/2 fänkål
1 st röd chili
1 grön chili
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk whiskey
1 dl vatten
2-3 dl chilisås
2-3 tsk farinsocker
2 msk flytande honung
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Gör såhär;
Hacka grönsakerna i mindre bitar, dock inte finhackat. Fräs detta i olja.
Häll på vatten, whiskey och övriga ingredienser. Rör om och koka upp. Låt såsen småputtra i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Mixa såsen med en stavmixer. Om du vill ha mycket bitar i såsen behöver du inte mixa alls utan gör som du tycker passar bäst. Den är god oavsett hur grov/slät den är!
Hacka grönsakerna. Eftersom att såsen mixas på slutet är det inte så noga att alla är lika stora.
Krydda, koka, mixa och servera! Den här såsen kommer att bli en succé!
Pingback: Fantastisk lördagsmiddag – fläskfile med goda såser! - Alla goda ting
Pingback: Saftig fläskkotlett och ugnsbakade grönsaker – god vardagsmat! – Alla goda ting