Supersmaskig äppelkaka i långpanna – höstfika! 2


Hej på er,

Idag på förmiddagen fick jag ett riktigt bak-sug och jag har länge längtat efter att göra en god äppelkaka. Eftersom att vi hade en hel del äpplen hemma fick det bli just en sådan och OJ så god den blev!

Egentligen är det ingen avancerad kaka alls men ibland kan det enklaste nästan vara bäst… Detta är en form av sockerkaka som bakas med långpanna och som man ”fyller” med kanel/socker-äppelskivor och toppar med pärlsocker. Enkelt, snabblagat och väldigt gott! Det blir ganska många bitar på en sådan kaka, perfekt när man är många eller om man vill frysa in och spara vilket också fungerar jättebra.

Här har en hel del redan hamnat i frysen för att lätt kunna tas fram till kommande fikastunder men ett par rutor fick minsann stanna i kakburken.

Har en känsla av att detta recept kommer att göras många gånger under hösten när äppelsäsongen är som bäst. Kakan är sådär alldeles lagom, någon centimeter hög och passar likabra som den är för sig själv eller med en klick glass eller grädde/vaniljsås.

Äppelkaka i långpanna

2oo gram smör

4 st ägg

5 dl strösocker

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

6 st äpplen

4 msk socker

3-4 tsk malen kanel

1 dl pärlsocker

Gör såhär;

Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Strö över socker och kanel och ställ åt sidan så länge.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt försiktigt så att det blandas. Tillsätt smöret och mjölken och vänd runt tills du får en slät smet.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela äppelskivorna över hela kakan och strö över pärlsocker.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Skär i rutor när kakan svalnat.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Tillsätt kanel och socker och blanda om.

Blanda ihop smeten enligt anvisningar. Häll smeten i en långpanna och fyll med äpplen. Strö över pärlsocker.

Grädda kakan i ca 20 minuter och skär i rutor när kakan svalnat.

 

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Supersmaskig äppelkaka i långpanna – höstfika!

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Sonja,

      Så roligt att du tycker om bloggen! Jag har för tillfället inte några exakta mått på formen men jag använde plåten med ”höga” kanter som hör till min ugn.

      Ha de fint!

      /Hannah