Hej hej!
Brödbak har varit på schemat här vilket innebär nytt recept för er!
Jag bakar matbröd rätt ofta här hemma och jag gillar, som vanligt, att prova nya saker och det senaste bakexperimentet resulterade i ”julmustbullar”. Jag bytte helt enkelt ut degvätskan (vanligtvis mjölk, vatten osv) mot julmust och fick ihop ett mkt gott bröd!
Om du vill kan du lägga i lite russin eller/och lite frön i degen, det ger gott tuggmotstånd och ytterligare en smak till det hela.
Testa! Kanske till en härlig julfrukost i helgen eller till julbordet på julafton? Ett uppskattat bröd var det i alla fall här hemma.
Julmust-bullar (ca 20 st)
50 gram färsk jäst
6 dl julmust
1 dl rapsolja
2 tsk salt
5 dl rågsikt
Ca 10 dl vetemjöl special
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke. Värm julmusten till fingervarmt och lös jästen med vätskan. Tillsätt alla ingredienser men arbeta in mjölet efterhand, ta inte allt på en gång. Knåda ihop till en smidig deg, ca 10 minuter, tills degen släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i ca 20 bitar och forma dessa till bullar. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Grädda bullarna i 10-12 minuter och låt svalna på galler under bakduk.
Arbeta ihop degen enligt anvisningar, låt den jäsa och baka sedan ut till bullar. Låt dem jäsa under bakduk.
Grädda bullarna i ca 10-12 minuter, 200 grader varmluft.