Hej och god morgon!
Passade på att baka lite igår och testade en ny sorts bröd. Jag bakar just nu en del LCHF-bröd och detta var en ny variant med bland annat keso och solrosfrön. Det är ett ”mjukt” bröd som man plattar ut på en plåt och sedan delar i bitar efter gräddningen. Det går snabbt att både röra ihop och grädda och det blev mycket gott. Jag testade detta bröd tillsammans med kokt ägg och en burk makrill i tomatsås – jättegott!
Jag är egentligen inte alls speciellt förtjust i keso men i bröd funkar det bra.
Detta är ett bra recept att använda sig av om man vill baka lite bröd mitt i veckan som ska gå snabbt. Det kräver ingen jäsning utan degen rörs bara ihop för att sedan gräddas en kvart.
Den här smeten innehåller vetekli med det är så pass liten mängd så att kolhydraterna blir väldigt låga ändå.
Brödet kan med fördel ätas som frukostbröd, användas som bas till exempelvis en räkmacka eller som tillbehör till en soppa.
Kesobröd med solrosfrön (ca 4-6 stora bitar/8 mindre bitar)
3 ägg
125 gram naturell keso
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
4 msk vetekli
2-3 msk solrosfrön
3 tsk bakpulver
1/2 krm salt
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ägg och keso ganska slätt. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt äggblandningen. Rör om ordentligt.
Lägg över smeten på en bakplåtspappersklädd liten plåt och platta ut den, fukta gärna händerna med lite kallt vatten. Det är lagom om brödet är ca 1-1 1/2 cm tjock.
Grädda i 200 gradder i ca 15 minuter, tills brödet fått fin färg.
Mixa ägg och keso. Blanda ihop de torra ingredienserna.
Blanda ihop samtliga ingredienser och platta ut brödet på en liten bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda brödet i ca 15 miuter och låt svalna. Skär därefter i bitar och förvara i plastpåse.