Vallmopanerad laxfile med ugnsrostad blomkål och hemgjord aioli 1


Go kväll!

Gårdagen spenderades tillsammans med mina föräldrar, lek med barnen, långpromenader och Melodifestivalen. En härlig lördag!

Matlagning blev det självfallet som vanligt, och till lunch blev det en riktig fullträff – till och med barnen slevade i sig flera omgångar! Fisk är något som vi äter i alla fall en gång i veckan och jag brukar testa lite nya recept i princip varje gång.

Lunchen igår bestod av lax, laxfilé, som jag panerade i blå vallmofrön. Jag serverade ugnsrostad blomkål till (potatis till barnen) och så vispade jag ihop en snabb aioli-variant. Jättegott! Det går snabbt att göra, en perfekt fiskrätt att laga en vardag.

Aiolin kan du smaksätta som du vill.  Riv ner en vitlöksklyfta eller kanske lite limeskal för att variera den.

Vallmopanerad laxfile med ugnsrostad blomkål (4 personer)

4 st laxfileér
1 dl blå vallmofrön
Salt och peppar
1 blomkålshuvud
2-3 msk olja

2 äggulor
0,5-1 tsk dijonsenap
1 tsk vit balsamvinäger
1 dl rapsolja

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålen i mindre bitar  och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, och ringla över ett par matskedar olja. Strö gärna lite flingsalt över. Låt dem stå i ugnnen i ca 30 minuter så att de blir mjuka.

Blanda vallmofrön med lite salt och peppar och rör om. Vänd runt laxen i fröna och stek fileérna ett par minuter. Lägg de sedan på en liten plåt och låt de stekas färdigt i ugnen.

Blanda äggulor, dijonsenap och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar med en elvisp. Aiolin kommer att tjockna efterhand som oljan kommer i. Smaksätt med salt och peppar, och/eller vitlök, lime osv.

Dela blomkålen i mindre bitar. Ringla över olja och toppa med flingsalt. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.

Panera laxen i fröna och stek dem i smör ett par minuter. Låt de sedan stekas färdigt i ugnen.

Vispa ihop aiolin enligt anvisningar och smaksätt med ev lite vitlök, lime eller liknande.

 

 

 

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Vallmopanerad laxfile med ugnsrostad blomkål och hemgjord aioli