Alla goda ting

Ljust formbröd/rostbröd – baka smidigt och lätt i form!

IMG_1733

Hej hej!

För en tid sedan bakade jag lite bröd här hemma och den här gången blev det ett ljust formbröd/rostbröd som fick åka in i ugnen. Barnen är superförtjusta i detta bröd och nu ville jag göra något som även den minsta damen (9 månader) i familjen kunde äta så det här blev jättebra.

Det här ljusa formbrödet är väldigt enkelt att göra och det blir saftigt och gott. Det passar utmärkt att rosta, till frukostsmörgåsen eller till varma mackor. Eller varför kanske inte göra fattigare riddare efter ett par dagar?

Ett bra basbröd är vad det är så jag hoppas att ni ska gilla det! : ) Tror inte att brödet behöver speciellt mycket mer presentation än så, så håll tillgodo.

Ljust formbröd (2 st limpor)

50 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,75 tsk salt
1 msk socker
12-14 dl vetemjöl eller vetemjöl

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt lite vätska och lös jästen. Rör sedan ner resterande vätska. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg.  Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela i två delar Forma till släta limpor och lägg i bakplåtspappersklädda formar. (jag brukar göra mina som en rulltårta – platta ut, rulla ihop osv, det gör limpan lite högre).

Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda därefter i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt limporna ligga ett par minuter i formen när du tagit ut dem ur ugnen och stjälp sedan ut dem på ett galler och låt dem svalna där under duk.

Bröden går fint att frysa.

Arbeta ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa. Forma till två limpor, gärna genom att rulla dem, och lägg i bakplåtspappersklädda formar.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna innan du skär upp dem.

 

Exit mobile version