Frasig smulpaj med kardemummasmakande rabarberfyllning och vaniljsås – underbar rabarberpaj!


IMG_2744

Hej hej!

Regnet öser ner och det är riktigt grått ute. 15 grader?! Hua, det är ju juli nu, nu vill vi ha sol! Imorgon är det min födelsedag så jag tror bestämt att jag ska önska mig lite solsken i present : )

Imorse kunde ni se att bloggen uppdaterades med recept på smaskiga pannbiffar men nu tänkte jag faktiskt tipsa er om något sött, och det är dags för en supersmarrig paj.

Rabarber är ju verkligen något som hör sommaren till och den här gången fick denna friska och syrliga lilla sak bli en fyllning i en frasig smulpaj. Pajdegen är jättenkel men väldigt god, och blir härligt frasig på toppen. Rabarberfyllningen smaksatte jag den här gången med vanilj och kardemumma vilket blev en kanonbra kombination!

Som ni vet gör jag så mycket som möjligt från grunden så jag vispade även ihop en egen vaniljsås, recept hittar du längre ner. Självfallet går det bra med en köpt vaniljsås också, men ge den egna en chans en gång. Mycket gott!

Den här gången gjorde jag pajen lite ”på prov” och gjorde då bara två små formar, men om du vill så kan du förstås göra receptet nedan i en stor form. Välj själv.

Frasig smulpaj med kardemummasmakande rabarberfyllning (4-6 personer)

Smuldeg

3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 gram smör

Fyllning

500 gram rabarber, skivad i mindre bitar
5-6 msk strösocker (eventuellt ytterligare någon om du önskar en väldigt söt paj)
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
0,75-1 tsk malen kardemumma

Vaniljsås

1 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
3 äggulor
5 msk strösocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde inte varmluft.
Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en smulig deg. Ställ in i kylen medan du förbereder fyllningen.
Skiva rabarbern i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en bunke tillsammans med strösocker, potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma. Rör om. Smörj en form/flera små med smör och fördela fyllningen däri. Toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, tills pajdegen fått fin färg och känns frasig. Låt svalna.

Förbered vaniljsåsen. Den ska gärna hinna svalna helt tills man äter den så den går  fint att göra i förväg och sedan förvara i kyl.
Vispa ihop mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull. Förbered också en annan kastrull där du blandar äggulor och strösocker.
Låt gräddblandningen koka upp omrörning. När den kokat upp vispar du ner den i äggsmeten tills du får en jämn sås. Låt detta värmas under omrörning till den tjocknat. Önskar du en mycket tjock sås kan du reda den med maizena. Låt vaniljsåsen svalna och servera den till pajen.

IMG_2701

Smörj en form/små formar och fyll med den ihopblandade fyllningen. Toppa med smuldeg. Grädda dem mitt i ugnen tills degen fått fin färg.

IMG_2716

Blanda ägg och socker i en kastrull. Låt grädde, mjölk och vaniljpulver koka upp i en annan kastrull. Häll den varma blandningen i äggsmeten och vispa. Låt sjuda och tjockna till önskad konsistens.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.