Alla goda ting

Saftiga zucchinibaguetter med solrosfrön – gott med LCHF!

IMG_3507
Hej på er!

Större delen av dagen igår tillbringades med barnen och mina föräldrar på stranden – fika, lek, bus och bad! En jättehärlig dag i varmt väder, härligt att sommaren är här. Barnen kalasade på massor av frukt, dricka, smörgåsar och lite kex, och jag hade fixat lite smörgåsar till oss vuxna. Skönt att fylla på lite i magen efter all lek!

Idag är det inte riktigt lika varmt så det får bli promenad, besök på biblioteket och en sväng om lekplatsen.

Baguetterna fick går i LCHF-anda och jag testade ett nytt recept, saftigt och gott blev det. Inspiration är hämtat från Marianne Andersson, och hennes bok ”Baka matbröd med LCHF”. Spana in den om du inte redan gjort det, en kanonfin bok!

Jag gjorde fyra stycken mindre baguetter av receptet nedan men önskar man större baguetter går det bra att göra två större, och öka på gräddningstiden med sisådär 5-10 minuter. Baguetterna mättar bra och funkar kanon att fylla med en massa olika tillbehör. Bra såväl som frukostbröd som till picknicken. De går snabbt och lätt att göra, ingen deg som ska jäsa och knådas utan här sväller smeten en kort stund och sedan kan du forma baguetter på en gång.

Egentligen har jag lite svårt för LCHF-bröd men dessa blev jag nöjd med. De smakar inte ”bara ägg” utan får en saftig och god smak tack vare zucchinin och solrosfröna ger lite gott tuggmotstånd.

Zucchinibaguetter med solrosfrön (2-4 st beroende på storlek)

4 hela ägg
1 1/2 dl finriven zucchini
1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön
2-3 msk solrosfrön
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.
Vispa äggen med elvisp till en luftig smet, ett par minuter. Tillsätt den rivna zucchinin och rör om.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Se till att allt blandas till en jämn smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Forma degen till baguetter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta gärna händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma dem. Skär tre snitt varje baguette.
Grädda baguetterna mitt i ugnen tills de fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter för de mindre och ca 30 minuter för de större. Låt svalna på galler under bakduk.

Vispa äggen fluffiga och tillsätt den rivna zucchinin.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i äggsmeten. Låt smeten svälla.

Forma baguetter och grädda mitt i ugnen i 15-30 minuter beroende på storlek.

 

Exit mobile version