Underbar kladdkaka i LCHF-variant! 3


IMG_4204

Hej hej!

Det blev en ofrivillig bloggpaus igår då Internet här hemma vägrade att fungera… Men idag är jag tillbaka med massor av gott! Har så mycket att bjuda på de kommande dagarna så det gäller att sätta igång genast. : )

Häromdagen bakade jag en fantastiskt god kladdkaka som faktiskt är en LCHF-variant. Den blev riktigt bra, helt klart en favorit! Den smakar gott av mörk choklad, och istället för vetemjöl har jag använt mig av mandelmjöl. Om du äter LCHF och någon gång vill ha en efterrätt/fika så är detta absolut ett recept att prova!

Den är väldigt lättlagad och går fort att göra. Servera den med en stor klick grädde och kanske lite färska bär. Supergott!

När jag gjorde min kaka så använde jag den choklad jag hade hemma vilket resulterade i en kaka med 50% kakaohalt och en med 70%. Att göra med två stycken á 70% funkar fint, men om man går upp mot 80-86% kan kakan bli lite bitter i smaken. En smaksak förstås.

Vi går vidare till receptet på en gång!

LCHF-kladdkaka (en kaka i springform)

4 st hela ägg
1 dl stevia strö (hur mycket smaksättning du önskar är individuellt, prova dig gärna fram)
200 gram choklad (gärna 70%)
150 gram smör
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl

Grädde och bär till servering

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft.
Smält smöret på medelvärme och tillsätt choklad i mindre bitar. Smält samman allt under omrörning.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten och tillsätt därefter de torra ingredienserna.
Blanda till en jämn smet och häll smeten i en smord springform. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter och låt svalna. Låt gärna kakan stå några timmar i kylen innan servering. Hur man vill servera kakan är en smaksak men den mår bra av att stå framme 10-15 minuter innan servering.

IMG_4157

Smält smör och choklad tillsammans på medelvärme. Rör om så att inget fastnar i botten.

IMG_4159

Blanda samman de torra ingredienserna. Vispa ihop smeten enligt anvisningar och grädda mitt i ugnen i 7 minuter. Låt svalna och servera.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Underbar kladdkaka i LCHF-variant!