En svårfotad men väldigt god rätt! : )
Stort HEJ på er allihop!
Den här veckan (eller större delen av den i alla fall) befinner jag mig i Eskilstuna hos mina föräldrar. Barnen har jag med mig och vi fyller dagarna med att träffa släkt, leka, och njuta av värmen. På lördag styr vi hemåt mot Skåne igen, och trots allt så stämmer uttrycket ”borta bra men hemma bäst”. Härliga dagar här men skönt att vara hemma också.
Självklart ska jag blogga även om jag inte är på hemmaplan! Gårdagen gick åt till resande så jag hann inte ens öppna datorn men idag ska ni självfallet få ett nytt recept. Efter en lång dags resande, eller dag fylld med massa andra aktiviter, är det skönt med lättlagad och god mat – så nu blir det just ett sådant recept.
Här lagades igår en väldigt god kyckling-och grönsaksgratäng. Det är en krämig och ganska mild gratäng, men den har ändå mycket smak. Smaksätt gärna såsen med exempelvis chili eller vitlök för att ge den lite mer sting. Att smaksätta med exempelvis lite dijonsenap eller soja kan också vara gott. Fyll formen med dina favoritgrönsaker.
I just den här varianten har en färdiggrillad kyckling använts – jättesmidigt! Om du inte har någon sådan kan du självfallet använda stekta kycklingfileér i mindre bitar istället.
Kanongott, lättlagat och något som både stora och små tycker om!
Kyckling-och grönsaksgratäng (4 personer)
1 färdiggrillad kyckling (eller kycklingfileér om du hellre önskar det)
1 paket bacon (140 gram)
1 broccolistånd (250 gram)
1 gul lök
1 stor röd paprika
200 gram färska champinjoner
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
Salt och peppar
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form. Skär grönsakerna i mindre bitar och fördela dem jämnt i formen.
Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull, smaksätt med salt och peppar. Låt koka upp och häll över grönsakerna.
Klipp baconet i bitar och fräs så att det får fin färg. Rensa kycklingen och dela den i mindre bitar. Behåll gärna skinnet på det, det ger extra god smak till gratängen.
Lägg kyckling och bacon över såsen och toppa med riven ost. Gratinera i cirka 20 minuter tills grönsakerna blivit mjuka och osten fått fin färg.
Smörj en ugnssäker form och fördela grönsakerna där i.
Koka ihop såsen och häll över grönsakerna. Toppa med bacon och kyckling, och avsluta med riven ost. Låt gratängen stå inne i ca 20 minuter.