Go kväll!
Nu är det påskledigt, skönt! Jag ska baka, laga mat, vara med nära och kära och förhoppningsvis hinna njuta av lite härligt väder. Jag jobbade sent idag så middagen här hemma bestod av ”utemat” i form av smörgåstårta – något jag äter väldigt sällan eftersom att jag egentligen tycker att det är ”för mycket” men idag passade det bra.
Hoppas att ni alla får en fin påskhelg, vi hörs förstås av igen – jag har massor av nya recept att gå igenom och testa!
Nu tänkte jag delge ett recept på en väldigt god dessert! Dessa stora maränger med kokos i är bas i desserten och de toppas med grädde, kolasås (hemgjord eller köpt) samt limemarinerade bär. Sött men ändå fräscht med crunch från marängerna.
Kolasåsen jag använt är underbar, recept finns här!
Stora kokosmaränger (ca 6-8 st)
3 st äggvitor
1 1/2 dl strösocker
0,5 dl riven kokos (eventuellt rostad om du vill det)
Gör såhär;
Sätt ugnen på 125 grader, jag hade inte varmluft.
Vispa äggvitorna tillsammans med 1/2 dl strösocker. Använd en elvisp eller hushållsassistent, det tar en stund.
När du fått ett vitt, fast skum tillsätter du resten av sockret och fortsätter att vispa. Det ska nu bli en fast och glansig marängsmet. När du kan vända bunken upp och ned utan att marängen rör sig är den färdig.
Vänd försiktigt ner kokosen. Klicka istället upp maränger på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda marängerna i ca 1 1/2 timme, mitt i ugnen. De ska kännas luftiga. Håll koll under tidens gång. Låt de svalna på plåten och låt de gärna ligga kvar ett par timmar innan du lägger dem i en lufttät burk.
Limemarinerade björnbär
2 dl björnbär
3 tsk strösocker
1 lime
Gör såhär;
Blanda strösocker och lime i en skål. Lägg i bären och blanda om. Låt gärna stå i kyl och dra till sig någon timme innan servering.