Hallojsan!
Jag har varit iväg hela helgen på mässa i Uppsala men ordningen är nu återställd och jag är på hemmaplan igen! Massa nya inlägg är på G här i veckan!
Och nu – nu ska jag publicera ett riktigt höjdarrecept, jag riktigt längtar tills jag ska baka dessa läckerbitar igen!
Munkar – såna fyllda, sockriga, söta och ljuvliga små bakverk är ju så fantastiskt gott och jag har äntligen provat att göra dem själv! Alltså SÅ gott! Alla här hemma älskade dem och jag har redan börjat fundera på vilken variant jag ska göra nästa gång!
Jag använde min fritös till detta men du kan även hetta upp i olja i kastrull. Tänk då på det vanliga jag brukar tjata om – ingen fläkt på, håll koll på temperaturen och akta fingrarna! Varmt är det! Ha ett lock nära till hands om det skulle behövas.
Gör inte munkarna alltför stora, då har de svårt att bli färdiga i oljan. Se också till att snurra på dem lite under tiden som de guppar runt där i värmen så att de gräddas jämnt runt om.
Mina munkar fyllde jag med vaniljkräm – välj själv om du vill använda en färdig kräm eller om du gör en egen. Det är också gott med lite nystött kardemumma i degen, men går förstås fint utan också.
Se så, baka på! : )
Vaniljmunkar
25 gram färsk jäst
100 gram smält smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Ev 1/2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
1 helt ägg
Ca 7 dl vetemjöl
2 dl vaniljkräm
Neutral olja till fritering
Strösocker att rulla munkarna i
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke. Blanda smält smör med mjölk och värm detta till fingervarmt, ca 37 grader. Häll över jästen och rör om så att allt löser sig. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning och arbeta ihop till en deg. Den är lite kladdig men det gör ingenting. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut rutor, ca en decimeter i diameter, och lägg en klick vaniljkräm i mitten av varje ruta. Nyp ihop och forma till en boll. Lägg med den ihopnypta sidan nedåt på en bricka eller liknande och låt jäsa övertäckta i ca 20 minuter. Under tiden värmer du upp oljan, den ska vara runt 175 grader.
Fritera ett par munkar åt gången. Jag provade med en först, smakade och provade mig fram för rätt tid osv i fritösen. Låt munkarna rinna av på hushållspapper en kort stund och rulla sedan i strösocker. Servera och njuuuut!
Munkarna jäser och väntar på att få dyka ner i oljan!
Fritera dem så att de blir härlig gyllenbruna!
Rulla dem i socker och servera!