Rabarbergrottor med hemgjord kompott! 1


grott3

Hej på er,

Det riktigt gror överallt ni ute i naturen! Flädern är på gång, vinbärsbuskarna gör sig redo för att bli fulla av bär och rabarbern växer för fullt – det är ju så härligt!

Idag har jag varit hemma med en krasslig liten 5-åring och han vill alltid baka så fort det blir en ledig stund över. Han var ju trots allt inte såååå farligt sjuk så lite tid i köket fick vi ihop.

Jag har fått lite rabarber av vänner så det fick bli huvudråvaran i dagens godsaker.

Tycker ni om småkakor, den klassiska hallongrottan? Här är en ny variant med en hemkokt rabarberkompott – riktigt smaskigt! Bli inte avskräckt av att du ska koka kompott, det är busenkelt!

Jag smaksatte min kompott med vanilj och kanel, det tycker jag är en utmärkt kombination med den syrliga rabarbern. Prova gärna kardemumma också, eller någon annan smaskig smak!

När man bakar med rabarber blir det lätt en tråkig färg, sådär brungrön. Tillsätt gärna lite röd karamellfärg eller liknande så blir kompotten jättefin!

(ca 20 st grottor)

150 gram smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

150 gram rabarber i mindre bitar
0,75 dl strösocker
1 kanelstång
1 msk vaniljsocker
Ev karamellfärg

Gör såhär;

Börja med kompotten. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med kryddor och socker i en kastrull. Låt koka upp och småkoka i 5-10 minuter tills rabarbern kokat sönder, rör om då och då. Ta av kastrullen från plattan, häll över kompotten i en skål och låt svalna något. Rör ner karamellfärgen och låt svalna helt.

Rör samman smör och socker så att det blir en smidig massa. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Rulla till bollar och lägg i små pappersformar. Gör ett hål i mitten och fyll med kompotten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 12 minuter. Låt svalna.

grott1

grott4

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Rabarbergrottor med hemgjord kompott!