Tjingeling!
Pajdags! Och inte vilken paj som helst, en rätt klassisk key lime paj.
Den här pajen har ett frasigt skal gjort på digestivekex, fyllningen rör du snabbt tack vare kondenserad mjölk och syra får du från lime, en riktigt höjdare är det!
Den är verkligen lätt att göra, men står med fördel till sig några timmar i kyl innan servering. Avgör själv hur syrlig du vill ha fyllingen, det är lätt att smaka av och blanda i lime efterhand. Jag rörde även i lite vaniljsocker, gott det!
Eftersom att pajen är ganska syrlig är det gott att servera en klick len vispgrädde till för att balansera upp det hela.
Jag längtar redan till nästa gång jag ska göra den!
Key lime paj
Till din kexbotten;
100 gram smör
200 gram digestivekex
0.5 tsk vaniljsocker
Till den sötsyrliga fyllningen;
1 burk kondenserad mjölk, ca 400 gram
1 tsk vaniljsocker
4-5 limefrukter, skal och juice efter tycke och smak
4 st äggulor
Till servering;
Vispad grädde
Lime
Gör såhär;
Ugnen har du på 175 grader, varmluft behövs inte.
Börja med botten. Krossa digestivekexen till små smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i en springform. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna.
Fyllningen gör du enkelt genom att blanda kondenserad mjölk med vaniljsocker, äggulor och lime. Smaka av. Låt blandningen stå och dra i ca en timme, sila den sedan för att få bort limeskalen. Ner med smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen i sisådär 16-18 minuter.
Låt pajen svalna helt och låt den sedan sätt sig i kylen några timmar. Servera med vispad grädde. Njuuuuut!