Bananmarmelad!


banan1

Hej på er,

Nu börjar det växa fram mogna bär överallt – skogshallon, rörrbär, björnbär, blåbär och andra smaskiga ting! Kanske är det full marmeladtillverkning hemma? : )

Har du provat att göra marmelad på banan? Det kanske låter jätteskumt men om du tycker om banan så kommer du säkerligen att tycka om den här lena marmeladen. Och visst är det så att det kan vara kul att göra något annat än mjuk banankaka när de gula frukterna börjar bli bruna i fruktskålen?

Bananmarmeladen är superenkel att göra och du kan variera den med att tillsätta kokosflingor, kakaonibs, hackade valnötter eller rostade mandlar.

Servera till rostade mackor till helgfrukosten, i bakverk eller till nybakade scones.

Bananmarmelad

500 gram mjuka bananer
3 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker
2 kanelstänger
1 citron
Valfri smaksättning

Gör såhär;

Använd väl mogna bananer. Mosa dem ordentligt, pressa över saften från en citron och blanda. Häll ner i en kastrull, tillsätt syltsocker, vaniljsocker och kanelstänger. Låt koka upp under omrörning och låt sedan koka på medelvärme i cirka 5 minuter. Ta av från plattan, rör i smaksättning om du vill ha det och häll upp i rena burkar.

banan2

Fyll marmeladen på väl rengjorda burkar, det är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt

 

banan3

 

Serva på rostat bröd, till nybakade scones eller använd marmeladen när du bakar

 

banan4

Här är marmeladen smaksatt med vanilj och kanel men kokosflingor, valnötter eller kakaonibs är också smaskigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.