Hejsan svejsan,
Hur går det med plommonskörden, har du något trä i närheten du kan plocka lite av? Lyckos dig i så fall!
Även om det är himla gott med mjuka kakor, pajer och annat så kan man ju faktiskt göra annat gott med den härliga skörd som nu finns omkring oss.
Nu ska du få recept på en härlig plommonchutney, en finfin blandning att servera till fläskkött, lite kyckling eller annat. Lite rostade rotfrukter till och du är hemma!
Plommonchutney med tomat och lök
10 st urkärnade plommon
1 rödlök
1 tomat
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
0,5 dl strösocker
0,5 dl honung
0,5 dl vatten
1 msk ättikssprit
1 krm salt
1 citron
Färsk timjan
Gör såhär;
Kärna ur plommonen. Skär dem samt tomat och lök i mindre bitar. Finhacka chili och vitlök, riv lite citronskal och rör ner.
Tillsätt samtliga övriga ingredienser och låt koka i ca 20 minuter, rör om då och då. Smaka av. Koka till önskad konsistens. Häll upp på väl rengjorda burkar.