Det här receptet är en nyhet för i år, en god sådan. Det är en härligt mörk chokladtryffel med smak av Marianne-godis och crisp. Dessa är sedan doppade i choklad – jättegott!
Enkla att göra och uppskattade av många.
Mariannetryffel (ca 20-40 st beroende på storlek)
30 st mariannekarameller
250 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad (eller mörk)
Gör såhär;
Krossa karamellerna fint. ( i mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse). Jag valde att ha lite crisp i mina tryfflar, men vill du ha dem släta så mortla karamellerna till ett pulver.
Värm chokladen i en kastrull, den ska inte koka. Ta av från kastrullen. Finhacka 250 gram mörk choklad och rör ner i grädden. Tillsätt mariannekrosset och rör tills allt är smält.
Häll blandningen i en skål och låt den svalna en dryg timme i kylen. Ta ut skålen ur kylen och forma små kulor av tryffelsmeten. Lägg på en tallrik (med bakplåtspapper) och sätt in det i frysen i en kvart.
Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ut frysen och doppa dem i chokladen. Låt torka och förvara sedan i kylskåp.
Tips! Att doppa mörka tryfflar i vit choklad innebär att den vita chokladen blir något brun i färgen. Fortsätt att doppa. De tryfflar som ev blir lite ”missfärgade” fixas till när man ringlar över mörk choklad som dekoration. Jag doppade hälften av tryfflarna i vit choklad och hälften i mörk choklad.
Mortla karamellerna.
Låt chokladen, och karamellkrosset, smälta ner i grädden.
Häll smeten i en form och ställ i kylen.
Lägg in tryfflarna i frysen.
Doppa tryfflarna i vit och/eller mörk choklad. Låt stelna. Ringla därefter över choklad.