oklJa, God Jul på er! Hoppas att DU får en fin julafton!
Nu är det faktiskt julaftons morgon (om än väääldigt tidig sådan). Igår var det uppesittarkväll med julmat, Bingolotto och paketinslagning som gällde här hemma. Mycket trevligt!
Även om ”klockan är mitt i natten” så lägger jag upp några recept. Håll till godo!
Vi börjar med ett spännande recept på lakritskolor. Dessa kolor är doppade i härlig, mörk choklad och på toppen finns små flagor av flingsalt. Det är en väldigt spännande kombination och alla smaker passar så väl ihop. Jag är egentligen ingen ”lakrits-människa” men dessa var fantastiskt goda.
Chokladdoppade lakritskolor med flingsalt (ca 40 st)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
0,75-1 dl turkisk peppar (krossade)
2 tsk smör
200 gram mörk choklad
Flingsalt
Gör såhär;
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en gryta/kastrull. Låt det koka upp under omrörning.
Låt detta sedan koka på medelvärme utan lock tills termometern visar 120 grader. Rör någon gång, men inte för ofta.
Ta av kastrullen från plattan när den nått 120 grader. Rör i smöret. Häll i en bakplåtspappersklädd form och låt stelna.
Smält chokladen och låt den svalna något.
Skär/klipp kolan i bitar och doppa dessa i chokladen. Lägg på ett galler eller bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kyl.
Blanda ingredienserna.
Skär/klipp kolan i önskad storlek.
Doppa i choklad, strö över flingsalt och förvara i kyl.