Nu är det snart jul! Eller ja, inte riktigt kanske men det är inte så himla långt kvar till första advent vilket i sin tur innebär att det snart är dags för att baka lussebullar.
Åh lussebullar! Visst är det väl gott!? Lussebullar är ett måste här hemma när det närmar sig advent och jul, och vi brukar hinna göra ett par satser innan julen är förbi.
Det finns en hel del olika recept att använda sig av när det gäller lussebulls-bak. Vanligtvis brukar jag använda mig att ett recept med kesella vilket ger saftiga bullar men till mitt senaste bak bytte jag ut kesellan mot ägg samt mer smör (riktigt smör, jag använder aldrig margarin) i degen. Jag använde mig även av både råsocker och strösocker i degen, mycket gott! Supergoda bullar blev det! Degen blev otroligt lättarbetad och bullarna jäste fint.
Här hemma är vi inte så förtjusta i russen så jag skippade helt enkelt det momentet men om du gillar russin så dekorerar du självfallet bullarna med detta som du själv vill. Helt enkelt ett recept jag kommer att använda mig av i fortsättningen!
Bullarna går självklart bra att frysa. Låt de svalna helt efter att du gräddat dem, och frys dem direkt så har du saftiga och fina bullar att plocka fram efterhand. Om de inte hinner ta slut innan dess förstås ; )
Gyllene saffransbullar (ca 25-30 st)
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
1 gram saffran (2 påsar)
1 dl råsocker
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
15-16 dl vetemjöl special
Ägg till pensling
Russin
Gör såhär;
Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i lite socker i en mortel. Smält smöret och tillsätt mjölken samt saffran, låt blandningen bli fingervarm. (ca 37 grader)
Häll smör/mjölkblandningen över jästen och lös den i vätskan. Tillsätt salt, socker och ägg och rör om. Tillsätt mjölet efterhand (ca 14 dl, spara resten till utbakningen). Degen ska vara smidigt och släppa bunkens kanter, ta inte för mycket mjöl åt gången. Arbeta degen i ca 10 minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 25-30 bitar och forma dessa till bullar i valfri form. Låt dem jäsa på bakplåtspappersklädd plåt och låt bullarna jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och tryck ner russin i degen om du önskar detta. Grädda bullarna i ca 8-10 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler under bakduk.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk/smör/saffransblandningen.
Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och arbeta till en smidig deg.
Dela degen i 25-30 bitar och forma till lussekatter, eller annan form. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Låt bullarna svalna på galler. Servera eller lägg dem i frysen.