Hej på er!
Nu ska ni få ”recept” på en riktigt, riktigt god kolasås! En len och härligt krämig smak har denna goda och jätteenkla sås så det är verkligen en favorit till glass och diverse efterrätter.
Kondenserad mjölk känner du kanske till? Den köper du i konservburk i vanlig matbutik och kort gott och kan man säga att du kokar burken precis som den är för att få till rätt konsistens på såsen.
Egentligen finns inget direkt recept på detta men jag tänkte att jag skriver ner hur jag brukar göra så kan du själv prova dig fram med koktid (konsistens) beroende på vad du ska använda kolasåsen till. Burken du ser på bilden ovan är kokad i ca 3 timmar.
Tips – viktigt att tänka på!
* Välj hela och fina burkar! Undvik skadade/buckliga burkar då dessa kan explodera under kokningen om du har otur
* Ta bort etiketten på burken innan du lägger burken i vattnet
* Burken måste hela tiden vara täckt av vatten, annars finns risk för att burken exploderar. Fyll alltså på med jämna mellanrum
* Burken ska ligga ner i kastrullen så att så mycket värme som möjligt når så mycket av burken som möjligt (ställ den alltså inte med botten ner)
* Peta på burken ibland så att den rullar runt lite, en gång i timmen eller så
* Använd en rymlig kastrull så att du kan tillsätta mer vatten efter hand
* Styr koktiden själv! Efter två timmar är kolasåsen ganska lös, vid tre timmar har den fått en fastare men ganska bredbar konsistens och vid fyra timmar är det en tjockare kräm/kola
* Koka en burk i taget
* När du tagit upp/öppnat en burk så kan du ej koka den på nytt (akta fingrarna, burken är varm!)
* Burken får ej vara öppnad när den kokar
* Koka gärna kolasåsen/burken dagen innan. Det tar några timmar innan burken svalnar, låt den svalna helt innan du öppnar den!
Koka kondenserad mjölk (1 burk)
1 burk kondenserad mjölk
Stor kastrull med vatten så att det täcker burken
Gör såhär;
Följ anvisningarna ovan. Ta av etiketten på burken, lägg den i en kastrull och häll på vatten så att det täcker burken. (ha gärna någon centimeter till godo).
Koka burken i 2-4 timmar beroende på vilken konsistens du vill ha.
Låt burken svalna helt och förvara i kylskåp. Använd till diverse kakor, bakverk och glass.