Nyårsafton – trevligt kökspyssel dagen lång 2


Hade du en bra nyårsafton?

Här firas både nyårsafton och bröllopsdag den 31/12. Jag kan fundera på maträtter och desserter i veckor i förväg, och just på nyårsafton 2011 satsade vi på en del säkra kort och en del nyheter.

Till lunchen bjöd vi hit mina föräldrar och vi/jag bjöd på paj, sallad, dressing och nybakat bröd. Jag är egentligen ingen ”pajmänniska”;  jag tycker att det kan bli för mycket äggstanning och ”svampigt” skal, men pajerna jag gjorde blev kanonbra! Både var supergoda och det var inte mycket som lämnades kvar i formarna.

I kommande inlägg kommer receptet på det bröd jag gjorde och bjöd på, jag lät mina gäster vara testpanel. Brödet var nämligen resultatet av ett färdig jästmix som jag aldrig testat tidigare. Gott blev det, så kika gärna in receptet i nästa inlägg.

Självklart kommer det även inlägg på vår nyårsmeny!

Nu är det dock paj-dags! Jag gjorde en taco-paj och en paj med kyckling och bacon. Både blev mycket goda och var lätta att göra!

Kycklingpaj med bacon, paprika och chilifrukt (ca 4 portioner)

Pajdeg;

3 dl vetemjöl

150 gram kallt smör

2 msk kallt vatten

Fyllning;

2 större kycklingfileér

2 st paprikor, gärna i olika färger

1 röd chilifrukt (smaka gärna för att se hur stark den är)

1 dl riven ost

10 skivor stekt bacon

Salt och peppar

Smör till stekning

Äggstanning;

3  st ägg

2 dl vispgrädde

Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ingredienserna till degen i en matberedare tills det precis blivit en ”boll”. (om du gör degen för hand – arbeta snabbt ihop till den boll, knåda inte för mycket)

Kavla ut degen och klä en pajform, ca 26 cm i diameter. (jag använde en springform) Nagga degen och ställ den i kylen i 30 minuter.

Dela kycklingen i mindre bitar. Krydda och stek denna. Hacka paprika och chilifrukt, och tillsätt detta till kycklingen. Smaka av med salt, peppar och ev andra kryddor (jag använde en vitlöksmix). Låt blandningen svalna något.

Ta ut formen ur kylen, och lägg i kycklingblandningen. Stek bacon och lägg det ovan på kycklingen. Strö över ost.

Blanda ihop äggstanningen. Häll denna över fyllningen i pajen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat.

Servera gärna med sallad, bröd och en god sås.

Kavla ut degen, klä en paj form och nagga. Ställ kallt.

 

Bryn kyckling, paprika och övriga ingredienser. Krydda efter önskemål.

Lägg kycklingbladningen, bacon och ost i formen och häll därefter över äggstanningen.

Grädda i ca 30-40 minuter i 200 grader.

 


Lämna ett svar till Susanne Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Nyårsafton – trevligt kökspyssel dagen lång