Alla goda ting

Krämig fläskfilégratäng med färskost, vitlök och bacon

Fläskfilé är ju väldigt gott, och går lite då och då att hitta till bra pris i affären. Jag var sugen på att göra fläskfilé med en god sås och testade en mycket, mycket god kombination.

I det här receptet använder jag grädde och creme fraiche men även en ask färskost med vitlökssmak. Vi är väldigt förtjusta i just vitlök så tillsammans med en stor pressad vitlöksklyfta, lite chilisås och soya blev det en fantastiskt god rätt som vi kommer göra många gånger i framtiden.

Fungerar lika bra att göra med kycklingfileér. Det är också en rätt som är väldigt bra att bjuda på eftersom att man kan förbereda mycket i förväg och sedan ställa in hela formen i ugnen när gästerna kommer. Här serverades gratängen med sallad men välj ett tillbehör du själv tycker om. Passar bra för de som äter LCHF-kost.

Krämig fläskfilégratäng (4 personer)

1 kg fläskfilé

2 paket bacon

200 gram färskost med vitlökssmak

400 gram champinjoner (en stor burk)

5 dl creme fraiche

3 dl vispgrädde

1 vitlöksklyfta

Chilisås efter eget tycke

Smör och kryddor

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Putsa fläskfilén och stek i omgångar så att bitarna får fin färg. Lägg över i en ugnsfast form.

Stek svamp och bacon så att allt får fin färg. Fördela blandningen över köttet.

Blanda grädde, creme fraiche, ost och diverse kryddor i en kastrull. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt ev mer vitlök och chilisås om du vill ha såsen hetare.

Häll såsen över köttet och gratingera i ugnen, i ca 20-25 minuter.

Bryn fläskfilén och lägg i en ugnsfast form.

Stek svamp och bacon, och lätt blandningen över köttet.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och låt koka upp.

Gratinera i ca 20-25 minuter. Servera med sallad och/eller potatis eller ris.

 

Exit mobile version