För ett par dagar sedan gjorde jag en väldigt god, och enkel, limpa som passar utmärkt för de som äter LCHF-kost eftersom att den inte innehåller något mjöl. När man äter LCHF-kost ska man undvika kolhydrater så istället för mjöl (som är fullt av kolhydrater) är den här limpan bland annat gjord på nötter, frön, keso och ägg. Den passar utmärkt som frukostsmörgås eller som tillbehör till middagen.
Den fungerar som en ”filmjölkslimpa”, rör ihop smeten och grädda. Ingen jäsning behövs och limpan håller runt en vecka i kylskåp.
Testa att garnera smörgåsen med ägg och skalade räkor med en klick majonäs, eller varför inte salami och brieost?
Limpa utan mjöl (1 limpa)
3 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
50 gram hasselnötter
50 gram sötmandel
50 gram fiberhusk
2 tsk bakpulver
50 gram smält smör
1 dl creme fraiche
250 gram keso
6 st ägg
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa alla torra ingredienser till ett ”mjöl” i en mixer.
Häll på alla ”blöta” ingredienser och blanda om ordentligt. Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper och klicka i smeten. Strö ev över några frön av någon sort.
Grädda brödet i ca 75 minuter, 175 grader. Låt brödet svalna på galler.
Mixa alla torra ingredienser till ett ”mjöl”.
Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda om väl.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form och strö över frön. Grädda, och låt svalna på galler under bakduk.