Husmanskost är bland det godaste som finns, enligt mig. Det finns så många olika saker att välja på – köttbullar, grytor, soppor, diverse färsrätter och härliga rotfrukter.
Här hemma äter vi mycket riktig husmanskost och efter en titt i frysen hittade jag en lammstek. Jag såg framför mig en tallrik med nykokt potatis, ett mört kött och en vit lite söt-syrlig sås med inslag av dill…. Visst skulle vi göra dillkött! Det har jag inte ätit sedan jag var liten så jag var bara tvungen att göra det.
Och OJ, vad gott det blev! Visst tar det en liten stund, men det är det verkligen värt. Heja husmanskosten!
Dillkött (4 personer)
1 kg lamm (jag använde mig av benfri lammstek men även rygg, bringa eller bog passar bra)
1 purjolök
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
10 dillstjälkar
2 tsk salt
Dillsåsen
1 dl vatten
1 msk ättikssprit
4 tsk strösocker
8-10 dillstjälkar, hackade
2 msk smör (ca 40 gram)
3 msk vetemjöl
7-8 dl buljong från köttkoket
2 dl grädde
1 tsk salt
Vitpeppar efter smak
1 dl finhackad dill
Gör såhär;
Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker köttet. Låt detta sedan koka upp.
Skumma av noga och tillsätt grönsaker och kryddor. Lägg på lock och koka tills köttet är mört, ca 1-1-,5 timmar. Sila av en de buljong för att använda till såsen, men låt köttet småputtra i den vätska som är kvar medan såsen görs.
Dillsåsen: Koka ihop vatten, ättiksprit, socker och dillstjälkar några minuter till en sötsur lag. Ta av kastrullen från värmen och låt den stå. (det här är ett moment som är praktiskt att göra redan när köttet kokar)
Smält smöret och rör ner mjölet till en jämn smet. Tillsätt buljong i omgångar under ständig vispning. Häll sedan i grädden och låt småkoka i ca 5-8 minuter.
Sila lagen. Smaksätt såsen men den silade lagen och smaka av med peppar och salt. Tillsätt den hackade dillen innan servering.
Lägg över köttbitarna i en serveringsskål och häll på såsen (om du vill kan du även lyfta ur morötterna och lägga dem tillsammans med köttet i såsen).
Servera med kokt potatis.
Skär upp köttet, häll på kokande vatten och låt koka upp.
Tillsätt grönsaker och kryddor och låt koka tills köttet är riktigt mört, ca 1-1,5 timmar.
Koka ihop en sötsurlag. Sila, och smaksätt såsen.
Smält smör och rör ner mjöl till en slät smet. Späd med buljong.
Lägg upp köttbitarna (och ev morötter) i en serveringsskål och häll på såsen. Servera med potatis.