Alla goda ting

Underbar äppelkaka med mandelmassa och socker/kanel-stekta äpplen

God morgon!

Passar på att slinka in med ett litet inlägg såhär på morgonkvisten… Kanske är du baksugen nu när det närmar sig helg?

Jag älskar äppelkakor och tycker verkligen att det är ett perfekt bakverk såhär på hösten. Idag vill jag ge er ett recept på en fantatiskt saftig kaka med mandelmassa och socker/kanel-steka äpplen.

Kanske låter det bökigt med att steka äppelbitarna men det faktiskt väldigt fort och det ger en härlig smak till kakan. Mandelmassan gör kakan härligt saftig och den blev verkligen en favorit här hemma.

Lätt att göra, väldigt saftig och framförallt väldigt god! Kanske blir det en till här hemma redan under helgen… : )

Saftig äppelkaka med steka äpplen (en kaka i springform)

3 st ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 gram smör

1 dl mjölk

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 gram riven mandelmassa

2-3 st äpplen

2 msk strösocker

2 tsk malen kanel

Smör till stekning

0,5 dl pärlsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform.

Smält smöret. Skala och dela äpplena. Blanda äppelbitarna med socker och kanel och stek dem på medelvärme i smör tills bitnarna är mjuka.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt.  Tillsätt mjölken i det smälta smöret och häll ner blandningen i äggsmeten., vänd runt försiktigt. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke och vänd sedan ner detta i äggsmeten. Vänd även ner mandelmassan.

Tillsätt äppelbitarna i smeten och vänd varsamt ner, bara så att allt precis blandas. Häll smeten i formen och toppa med pärlsocker.

Grädda kakan i ca 30 minuter, i mitten av ugnen. Lägg över lite aluminiumfolie på slutet om du tycker att kakan blir mörk. Känn med sticka.

Blanda ihop smeten enligt anvisningar.

Stek äppelbitarna med smör, kanel och socker och vänd ner dem i smeten.

Häll smeten i formen och strö över pärlsocker.

Grädda kakan i ca 30-35 minuter, i ca 175 graders värme.

 

 

 

Exit mobile version