Alla goda ting

Smakrik kycklinggratäng med ajvar relish, vitlök och bacon

Idag blir det ett litet middagstips här på bloggen;  något vi åt igår och som blev otroligt gott så jag kan inte låta bli att lägga upp det! Kyckling stod på menyn och det är en favorit här hemma – det går ju verkligen att variera i det oändliga. Ajvar relish är ingenting som vi använt oss av här hemma tidigare men under lördagens storhandling slank det ner en burk i vagnen och jag blev sugen på att inviga denna.

Det hela slutade med att jag svängde ihop en gratäng med bland annat kyckling, ajvar relish, vitlök, creme fraiche, grädde och chili. En liten touch av tomat och peppar tillsattes även och det hela toppades med paprika och ost. Efter att gratängen varit i ugnen strösslade jag över lite knaperstekt bacon som gav gratängen en härlig sälta. En supergratäng verkligen!

Min ajvar relish var en variant smaksatt med vitlök men du kan förstås själv välja den variant du tycker är bäst; mild, stark eller någon som är smaksatt med någon krydda. Är du inte förtjust i vitlök kan du förstås utesluta den från såsen, och vill du inte toppa med paprika kan det vara gott att lägga några tomatskivor ovanpå kycklingen.

Kycklingen behöver du inte bryna först utan såsen hälls på direkt och så puttrar gratängen en god stund så att kycklingen blir riktigt klar, och väldigt smakrik tack vare såsen. Tidsbesparing. : )

Jag serverade hemmagjorda potatisklyftor till men ris eller pasta fungerar precis lika bra. En god sallad är också ett plus. Gratängen passar även fint för de som äter enligt LCHF, och då väljer man förstås ett tillbehör som man själv tycker om, varför inte ugnsbakad blomkål eller ett gott mos?

Kycklinggratäng med ajvar relish, vitlök och bacon (4 personer)

1 kg kycklingfilé

3 dl vispgrädde

3 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1-1,5 dl ajvar relish (valfri variant)

1 msk tomatpuré

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 röd paprika

Chilisås efter tycke och smak

3 dl riven ost

1-2 paket bacon

Salt och peppar

 

Gör såhär;

Dela kycklingfileérna i två delar och lägg dem i en smord ugnsform. Blanda grädde, creme fraiche, mjölk, ajvar relish, tomatpuré, vitlök, chilisås och peppar i en bunke och rör om. Smaka av och krydda gärna extra om du önskar. Häll såsen över kycklingen.

Toppa med paprika och/eller tomatskivor och strö sedan över ost. Gratinera i ca 45 minuter, 200 grader, tills kycklingen är helt färdig. Toppa med knaperstekt bacon och servera med valfritt tillbehör.

Dela varje filé i två delar och lägg i en smord form.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll allt över kycklingen.

Toppa gratängen med paprika och ost och gratinera i ca 45 minuter.

Toppa med färdiga gratängen med stekt bacon och servera med valfritt tillbehör.

 

Exit mobile version