Alla goda ting

Baconlindad köttfärslimpa med trattkantarell-sås och kokt potatis

Hej på idag!

Idag är det dags för ett litet middagstips. Igår gjorde jag en väldigt god baconlindad köttfärslimpa som jag serverade tillsammans med kokt potatis, morötter och en god och krämig trattkanterellsås. Köttfärslimpa är så smidigt, det går rätt fort att förbereda och sen klarar den sig länge själv i ugnen medans du fixar tillbehör, dukar eller kanske gör något helt annat. Bra vardagsmat som du till och med kan förbereda dagen innan och bara sätta in i ugnen när det börjar bli middagsdags.

Köttfärslimpor kan man smaksätta på många olika sätt genom olika kryddblandningar i smeten, du kan fylla den med torkad frukt, ostbitar eller annat gott. Jag valde att baconlinda min limpa och det ger en väldigt god smak. Jag är inte förtjust i lökbitar i köttbullar, köttfärslimpa osv så jag riven min lök grovt på ett rivjärn – jag tycker att det en god saftighet till färsen och inte stora bitar.

Jag använde trattkantareller till min sås men om man inte har det går det förstås bra att använda någon annan svamp som man tycker om. Det går självfallet också bra att göra en vanlig gräddsås och ta bort svampen om man inte är så förtjust i det.

En middag som uppskattades av alla i familjen! Kanske något att lägga in på menyn hemma hos dig/er också?

Baconlindad köttfärslimpa med trattkantarellsås (4-6 personer)

800-1000 gram färs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5-1 dl ströbröd

0,5 dl vispgrädde

1 ägg

Salt, peppar och chilisås

2 paket bacon

Sås

5 dl vispgrädde

200 gram svamp

1 köttbuljongtärning

1-2 tsk soja

Sky från såsen

Peppar och valfria kryddor

Maizena för redning

Gör såhär;

Blanda ihop färsen med samtliga ingredienser, låt gärna bladningen vila några minuter. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i färsen. Forma till en limpa och täck med baconskivor, lägg de gärna ganska tätt. Baka limpan i ca 50-60 minuter i 175 grader. Täck eventuellt med folie om den får mycket färg på slutet. Limpan är färdig när den har en innertemperatur på ca 70-72 grader. Skiva gärna upp limpan och låt den vila i ugnen på eftervärme medan du vispar ihop såsen.

Blanda alla ingredienser till såsen, utom svampen, i en kastrull. Låt det hela koka upp och smaka av. Tillsätt svampen, låt puttra några minuter och smaka av igen. Tillsätt maizena om du vill att såsen ska få en tjockare konsistens.

Servera köttfärslimpan med kokt potatis, sås och någon god grönsak. En klick lingonsylt kan också vara gott till.

Blanda ingredienserna till färssmeten i en bunke och låt gärna vila några minuter.

Täck köttfärslimpan med bacon. Jag lägger gärna mina på tvären för att ”spänna” lite.

Skiva upp limpan och låt de gärna vila på eftervärme i ugnen medan du vispar ihop såsen.

Vispa ihop såsen och låt den puttra ett par minuter. Tillsätt svampen och smaka av.

Servera köttfärslimpan med potatis, sås och någon god grönsak.

 

Exit mobile version