Alla goda ting

Köttfärsfyllda canneloni med inslag av bacon och färska champinjoner

Hej hej!

Middagstips på ingång igen! Här hemma är lasagne en storfavorit men något som också är väldigt gott är att göra canneloni. De runda pastarören kan fyllas med vilken fyllning man än önskar, och jag valde ikväll att göra en köttfärssås med bacon och färska champinjoner. Tillsammans med en hemkokt god bechamelsås och smakrik ost på toppen blev det en riktig höjdarmiddag.

Det kan tyckas lite pillrigt att fylla rören men det går faktiskt ganska fort. Bechamelsåsen kokar jag ihop under tiden som köttfärssåsen puttrar, och jag tycker att det är gott att tillsätta lite riven ost i den vita såsen för att göra den extra krämig. En hemgjord ostsås helt enkelt.

Beräkna ca 6 cannelonirör per person. Du kan självfallet använda det här receptet men byta ut cannelonirören mot vanliga lasagneplattor. Fungerar utmärkt.

Tänk också på att vara försiktig om dina fingrar när du fyller rören, det är inte kul att spilla het köttfärssås på handen…

Köttfärsfyllda canneloni med bacon och champinjoner (4 personer)

500 gram köttfärs

1 gul lök

2-3 pressade vitlöksklyftor

1 paket bacon

200 gram färska champinjoner

1 förpackning passerade tomater

2 msk tomatpuré

1 köttbuljongtärning

1 dl vatten

Salt och peppar

Bechamelsås med ost

8 dl gräddmjölk (4 dl mjölk och 4 dl grädde)

25 gram smör

5 msk vetemjöl

2 dl riven ost

Salt och peppar

 

22-25 cannelonirör

2-3 dl riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med köttfärssåsen. Bryn färsen i smör och tillsätt hackad gul lök samt strimlat bacon. Låt fräsa ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, passerade tomater, köttbuljong, vatten, champinjoner och pressad vitlök. Rör om, smaka av med peppar och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt gärna kryddor efter tycke och smak, kanske en örtkrydda eller lite chilisås.

Förbered, under tiden som köttfärssåsen kokar, ostsåsen. Smält smöret i en kastrull och dra kastrullen från plattan. Häll i mjölet och rör omgående ihop till en slät ”smet”. Tillsätt lite gräddmjölk så att du får en slät blandning. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt såsen få ett uppkok. Så fort du märker att blandningen börjar tjockna så tillsätter du lite gräddmjölk och upprepar tills du haft i all vätska. Låt såsen få ett uppkok och låt småputta under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner riven ost.

Fyll cannelonirören med köttfärssåsen och lägg i en ugnsform. Häll över ostsåsen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 30-40 minuter. Servera gärna med en god sallad och kanske en bit bröd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förbered köttfärssås och ostsås enligt anvisning. Fyll cannelonirören med köttfärsblandningen och lägg dem i en ugnsform.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Täck cannelonirören med ostsåsen och toppa med riven ost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratinera i ca 30-40 minuter och servera med valfritt tillbehör.

Exit mobile version