Grova morotsbullar med pumpafrön 1


Go kväll!

Ja, bakdags var det idag och dags för matbröd! Just nu, såhär på höstkanten, är det ju perfekt att använda sig av rotfrukter i såväl matlagning som bakning så idag lät jag mig inspireras av dessa och resultatet blev smakrika morotsbullar med pumpafrön. Jag gjorde ganska stora bullar men det går förstås att göra mindre om man hellre vill det, minska lite på gräddningstiden också.

Den här gången använde jag mig av grahamsmjöl och vetemjöl special men det kan du förstås ändra på om du har andra mjölsorter än så hemma. Jag toppade mina bullar med pumpafrön men det kan även vara gott att låta en deciliter gå med i degen, det ger ett gott tuggmotstånd i bullarna.

Baka gärna bullarna och servera som frukostbröd eller som tillbehör till en måltid eller en liten kvällsfika.

Grova morotsbullar med pumpafrön (6-8 st)

50 gram jäst

5 dl mjölk

1,5 tsk salt

2 finrivna morötter

3 dl grahamsmjöl

9-10 dl vetemjöl special

Pumpafrön till garnering

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös sedan jästen i mjölken som du häller ner i bunken.

Tillsätt salt, rivna morötter och grahamsmjöl. Arbeta in vetemjölet efterhand till ens smidig men lite klibbig deg. Låt jäsa i ca 45 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ett åar minuter. Dela i 6-8 bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla bullarna med kallt vatten och toppa med pumpafrön precis innan gräddning.

Grädda i ca 15 minuter tills bullarna fått sin färg och känns klara. Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och forma bullar som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grädda i ca 15 minuter och låt svalna på galler.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Grova morotsbullar med pumpafrön