Hej på er!
Det här är ett av mina favoritrecept när det gäller bakning! Jag gillar verkligen ”vanliga” pepparkakor men jag bakar dem inte själv. Faktiskt. Att göra degen är väl inga problem men att sedan kavla, försöka flytta de tunna kakorna till plåtarna, grädda utan att bränna kakorna det minsta – nja, det är inte min grej. Piller-göra i övrigt när det gäller bakning är kul, men pepparkaksbak är jag bara hyfsat intresserad av.
Dock är DETTA recept på pepparkakor ett av mina absoluta favoriter – skurna pepparkakor! De har en fantastiskt god smak av pepparkakor, bitar av sötmandel och så är de härligt knapriga. Att de sedan är väldigt enkla när det kommer till utbakning är bara ett stort plus. Degen delas upp i två delar som sedan formas till rullar. Av rullarna skär du sedan upp kakor, lägger på plåt och gräddar. Enklare kan det väl knappast bli?!
Receptet nedan ger för mig ca 50 pepparkakor. Om du vill göra dem lite tunnare så får du förstås också ut fler av satsen. Provgrädda gärna ett par olika storlekar om du är osäker på vad du tycker bäst om.
Det enda som jag ska varna för när det gäller dessa kakor, det är att de är väldigt, väldigt svåra att bara ta en av… : ) Räkna med att behöva baka flera satser under december ; )
Skurna pepparkakor (ca 50 st)
200 gram riktigt smör, rumsvarmt
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
2 dl hel sötmandel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
6 dl vetemjöl
Gör såhär;
Hacka sötmandeln grovt. Blanda kryddorna och bikarbonaten i en skål, ställ åt sidan.
Vispa socker och smör pösigt med hjälp av en elvisp. Du kan fortsätta att använda elvispen genom hela receptet. Tillsätt kryddblandningen och sirap, blanda ihop detta. Tillsätt mandeln och se till att allt blandas ordentligt.
Blanda slutligen ner mjölet och låt degen gå ihop. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en rulle och linda in den i plastfolie. Låt rullarna vila i kyl i minst 3 timmar, jag låter gärna de ligga över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär i tunna kakor med hjälp av en vass kniv. Lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka du gjort dem. Försöka skära kakorna så jämntjocka som möjligt, så alla kakorna på plåten behöver ungefär samma gräddningstid.
Blanda ihop degen enligt anvisningar.
Dela degen i två delar som du sedan formar till rullar. Linda in varje rulle i plastfolie och låt vila i kyl.¨
Skär upp kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna i ca 10 minuter beroende på tjocklek. Låt de ligga kvar på plåten några minuter och låt dem sedan svalna på galler.