(inlägget uppdateras också på Facebook – missa inget! Vissa gillar du väl ”Alla goda ting” på FB?)
Hej på er!
Skafferiet ekade tomt på frukostbröd igår och eftersom att jag helst bakar bröd själv så blev det brödbak under gårdagen! En av barnens favorit här hemma är tekakor, funkar perfekt till såväl frukost som mellanmål. Med lite extra pålägg och grönsaker funkar det även som en lättare lunch om man ska iväg på utflykt.
Mina tekakor gör jag med lite havregryn och riktigt smör i, det gör dem riktigt saftiga och supergoda! Det är inte mycket som slår nybakat bröd med lite smör och en skiva ost på….
Dessa bröd är perfekt att stoppa i frysen och blir lika bra när man tinar dem igen. Jag brukar behålla ett par stycken framme och så fryser jag resten, då får man saftiga bröd varje gång. Låt bröden svalna helt innan du förpackar dem i påse.
I den här varianten av tekakor har jag valt att blanda havregrynen med varm mjölk, som en liten fördeg.
Du kan lätt variera receptet efter eget önskemål. Om du väljer fiberhavregryn och kanske ett par deciliter av en grövre mjölsort får du ett grövre bröd och det är även gott att tillsätta något frö (solroskärnor, linfrön osv) i eller på bullarna. Gillar du smaken av brödkrydda kan du även tillsätta någon matsked av denna i degvätskan inne du häller i mjölet. Prova dig fram!
Om man vill kan man kavla ut varje tekaka för att få dem platta och runda i formen men igår fick det bli en snabb-variant – dvs rulla till en boll, platta till och forma. Det går lika bra det, och betydligt lättare att göra med småbarn omkring sig. Har en liten tvååring här som gääärna vill springa iväg med kaveln och vi kan väl lugnt säga att jag inte är lika förtjust i tanken som han är… ; )
Saftiga tekakor (ca 15-20 st)
5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 gram jäst
1 tsk salt
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
Eventuellt brödkrydda, frön enligt önskemål
Gör såhär;
Koka upp mjölken under omrörning, annars bränns den lätt vid. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 35-37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt havregryns/mjölkblandningen och lite i taget och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, socker, salt och rapsolja. (även krydda/frön om du önskar det). Rör om ordentligt.
Arbeta in mjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen.
Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. (jag använder mig av varmluft)
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15-20 bitar. Kavla ut/platta till varje tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med gaffel och låt jäsa i 2o minuter. (under bakduk)
Grädda tekakorna i ca 6-8 minuter, tills de fått fin färg.
Blanda ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15-20 bitar. (beroende på hur stora du vill ha dem)
Baka ut bitarna till tunna tekakor och låt de jäsa i 20 minuter, underbakduk. (som kakorna ovan gjort)
Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.