Alla goda ting

Maskrossirap – sött som honung!

IMG_8671

Hej på er allihop!

Har haft en superskön dag idag, varmt och skönt! Har umgåtts med familjen, grillat lunch ute och grejat i trädgården. Snart väntar en powerwalk och därefter en kopp te innan läggdags.

Häromdagen plockade jag och barnen en himla massa maskrosor och igår kväll kokade jag ihop en läcker sirap av detta. Inte alls svårt att göra!

Maskrossirapen är väldigt söt och smakar nästan som honung. Den har en väldigt trögflytande konsistens och blir läckert bärnstensbrun i färgen. Det finns förstås många olika användningsområden men tror att den är perfekt till att ringla över pannkakor, glass eller kanske en bit ost?

Sirapen håller väldigt länge om du förvara den mörkt och svalt. Om du har den i kylskåpet blir det något extra fast men den blir mer lätthanterlig så snart den kommer ut från kylan.

Maskrossirap

7 dl maskrosor (bara knoppen/blomman, gul och utslagen)
2,5 dl råsocker/dl saft
Knappt 0,5 tsk citronsyra/dl saft
1/2 citron (endast skal)

Gör såhär;

Lägg alla maskrosknoppar i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Försök se till att skräp och eventuella myror och annat är bortplockat. Låt maskrosorna värmas upp långsamt och sjuda i ca 5 minuter. Rör om då och då.
Sila saften genom exempelvis ett kaffefilter. Mät upp saften och häll över i en kastrull (jag fick ihop ca 6 dl). Tillsätt socker, citronsyra och finrivet citronskal i saften och rör om. Låt koka upp (rör om då och då så att sockret löser sig) och låt koka på medelvärme till det blir en sirapsliknande konsistens. (för mig tog det ca 40 minuter – den tjocknar mer när den svalnat)
Låt svalna ca 10 minuter innan du häller sirapen på varma flaskor/burkar.

Varför inte servera sirapen tillsammans med en god brieost och en bit fröknäcke?

Att servera sirapen ihop med glass, eller som här med hallonsorbet och hackade pistagenötter, är en höjdare!

Exit mobile version