Alla goda ting

Läckra mördegskakor med kolasås och choklad – baka med kondenserad mjölk!

IMG_8986

Hej hej på er!

Ikväll har jag bakat dessa läckra småkakor och jag måste nog skynda mig med att stoppa dem i frysen! OJ så himla goda! Dessa måste ni absolut testa! Jag vet att bilden inte är den allra bästa, men ni får hålla till godo med den tills vidare.

Jag gillar verkligen kondenserad mjölk när det handlar om bakning. Det går att göra så många olika saker med denna härliga produkt. Vanligtvis kokar jag burken själv för att få fram den krämiga kolasåsen men när jag var och handlade idag så såg jag att det nu kommit en variant där mjölken redan är koncentrerad/kokad och färdig att användas. Burken hamnade i kundkorgen och det blev alltså ett kakbak på kvällskvisten.

De här kakorna påminner i degen om hallongrottor, en härlig mördeg med mild och fin smak. Utseendemässigt påminner de mycket om dumlekakor, en krämig mitt med chokladtäcke. De är väldigt enkla att göra och uppskattade av såväl stora som små. De håller fint i frysen, så passa på att göra några stycken så att du har färdigt fika i frysen inför kommande besök.

Till det här receptet går det åt en halv burk kolasås, men du kan självfallet dubbla receptet om du önskar.

Mördegskakor med kolasås och chokladtäcke (ca 20 st)

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ,5 tsk bakpulver
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 förpackning noblesse-choklad

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt tärnat smör. Arbeta ihop till en deg och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. Placera ut 20 st muffinsformar på en plåt. Dela degen i 20 bitar och rulla till en boll och lägg en boll i varje form. Gör en större grop i varje boll och fyll med kolasås. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Lägg på en noblesse-choklad på varje kaka när du tagit ut dem ur ugnen, så att chokladen smälter. Låt kakorna svalna och förvara i kyl, eller frys.

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt tärnat smör. Arbeta ihop till en deg och låt den vila drygt 20 minuter i kylen.

Dela degen i 20 delar och rulla till bollar. Gör en grop i varje boll och fyll med kolasås.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Lägg på en noblesseplatta på varje kaka när du tagit ut dem ur ugnen och låt kakorna svalna. Förvara i kyl eller frys.

Exit mobile version