Saftig äppelkaka i långpanna! 14


IMG_1762

Hej på er,

Visst är det väl härligt med vår, tänk att det snart är sommar! Här hemma har syrenér slagit ut och det kommer snart, snart att slå ut massor av vita blommor på våra stora fläderbuskar, härligt!

För ett par dagar sedan passade jag på att baka en god äppelkaka på några äpplen jag hittade i fruktskålen, så god och så saftig! Passa på att baka en långpanna full och bjud vänner och bekanta! ; )

Saftig äppelkaka i långpanna

4 dl strösocker
4 hela ägg
5 1/2 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
100 gram smält smör
2 dl mjölk

1 dl strösocker
2 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
5-6 st äpplen
Pärlsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala äpplena och klyfta dem. Vänd runt i socker, kanel och vaniljsocker – ställ åt sidan.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vänd ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i smeten så att den blir slät. Vänd till sist ner smöret och häll kakan i en bakplåtspappersklädd långpanna, min är ca 30×40 cm. Fördela äpplena jämnt över kakan och strössla över pärlsocker. Grädda kakan i ca 25 minuter, känn med sticka.


Lämna ett svar till Sara Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

14 tankar om “Saftig äppelkaka i långpanna!

  • Ann-Marie Malmsten

    Hej! Du har två gånger vaniljsocker i smeten. Jag antog att den ena mängden avsåg bakpulver, och det blev nog helt okej. Men utan bakpulver skulle det nog ha blivit pannkaka, tror jag. Receptet skulle alltså behöva en liten korrigering.

  • Janet Zetterstrand

    Hej,
    Antar att det ska vara mjölet som ska vändas ner, inte mjölken! Ta bort ”och vänd ner mjölken”, så blir det bra.
    Tack för receptet
    Janet

  • Sara

    Alldeles för söt! Kanske beror det på vilken äppelsort man använder men jag tog inget pärlsocker uppepå och inget vaniljsocker i ”äppelrullningen” – tyckte ändå det blev för sött. Provar ikväll igen med andra äpplen o ännu mindre socker. Det är ju ingen som avstår den här kakan ändå, om man så säger…. jättegott med äppelkaka!

    • hannah Inläggsförfattare

      Hejsan Sara,

      Javisst kan det vara en smaksak angående sötman men äpplena kan absolut spela roll. Uteslut vissa söta saker som du gjorde nu, ibland är det lyckat med egna hopkok också 🙂

      Ha de fint!
      /Hannah

  • Katarina

    Nu ska jag göra den här igen! Tar som Sara mindre mängd socker, gillar det fast jag har syrliga äpplen. Ser recept som inspiration, tack för en rolig sida! Konstigt att mitt påpekande av bakpulvret inte syns, jag postade det dryga veckan innan Anna-Marie postade. Insåg fadäsen efter att jag hade hällt smet och äpplen i längpannan så var bara att skopa upp de igen och försiktigt röra i bakpuöver. Det gjorde att kanelen blandades ut i kakan vilket blev så gott så jag tror att jag ska göra så från början denna gång.

  • Inger Rothoff

    Jättegod kaka jag tog lite muskavado socker till äppelblandingen i stället för vanligt socker…blev inte alls dumt..ta k för ett super recept.