Hej på er!
Nu har det varit första advent och det är redan december, tiden går ju galet fort! Jag har tusen saker att hinna med innan julledighet men OJ vad jag ska vila sen när det är lov! Så skönt!
Något som jag tycker är riktigt mysigt en ledig dag är att njuta av nybakade bullar till frukost… En helgfrukost med varma frallor och gott pålägg är en riktigt bra start på dagen tycker jag, och doften av det varma brödet brukar ligga kvar länge i köket.
I helgen, lagom till att fira första advent, passade jag på att experimentera fram ett recept på vörtbröd – ett kalljäst sådant!
Dessa lättbakade bullar blev supergoda och nästan lite surdegskänsla. Jag kommer definitivt göra dem igen och de kommer att få en given plats till julaftonsfrukosten!
Jag valde att ha både julmust och vatten som vätska och den mängden krydda som står angiven nedan ger en ganska mild smak på brödet. Öka gärna mängden vörtkrydda om du önskar! Det är också gott att blanda i lite russin i degen men eftersom att barnen ratar det här så skippade jag det denna gång.
Degen är ganska kladdig när man bakar ut den så ett välmjölat bakbord och gärna en degskrapa eller något annat verktyg är bra att jobba med.
Prova! : )
Kalljästa frallor (ca 6-8 st)
12 gram färsk jäst
2 dl julmust
2,5 dl kallt vatten
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1,5 msk vörtkrydda
4 dl rågsikt
4,5-5 dl vetemjöl
Ev russin
Gör såhär;
Blanda vätska och smulad jäst i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör om så att allt blandas. Täck bunken med plastfolie och sätt in i kylen.
Ta ut degen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader (225 om du använder varmluft), sätt samtidigt in en plåt i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord (den är ganska kladdig) och dra ut en till en platta som är ca 13×30 cm lång. Vik den på mitten (på längden) så att du får en smal, avlång platta. Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk och lägg över bullarna på varma plåten när ugnen kommit upp i värme. (jag brukar lägga mitt bakplåtspapper på en skärbräda så är det lätt att bara dra över allt till plåten) Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Ouff va mums!
Hej!
Trevlig blogg!
Jag fick receptet du skrev om frallorna med vört i. Men hittar Ingen jästid efter tiden i kylen. Är det över natten som degen stod i kylskåp?
Är är endast amatör så jag kan inte.
God jul och hoppas helgen blir härlig!
Hej Jenny,
Välkommen hit! Bullarna jäser bara en kort stund i rumstemperatur, ungefär den tid som det tar för ugnen att komma upp i värme.
God Jul på dig! 🙂
Hur länge ska degen stå i kylen ??
Testade dessa idag till adventsfrukosten. De blev riktigt goda. Jäste upp jättefint och fick en god smak. Kommer absolut att göra dessa igen. Toppenrecept. 🙂
Jag har bakad bröd i över 20 år. Vilken överraskning dina vörtfrallorna blev: Superlätt att laga, grym goda – och så doftar det gott i hela huset. Bäst smakar de typ direkt ur ugnen 🙂
Så roligt att höra! De är absolut bäst när de är nybakade! 🙂
/Hannah