Tjingeling!
Jag har letat rätt länge efter ett riktigt bra recept på en saffranskaka som inte blir torr, inte kompakt, inte smaklös, inte smulig osv…. Taadaaa, här finns recepet som är allt annat än torrt och smaklöst!
Den här kakan bakas lätt i långpanna och är så saftig och god så jag kommer använda den här många gånger när jag inte har tid att göra lussekatter men ändå vill ha något saffransaktigt till fikat. Min form som jag använder är typ 26×42 cm, funkade fint!
Smeten är ganska kompakt stundtals men det hela blev väldigt fint och gott efter gräddningen. Strö gärna över lite pärlsocker eller något annat gott innan gräddningen.
Saftig saffranskaka (min långpanna är ca 28×40 cm)
6 ägg
4 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
3 tsk vaniljsocker
1/2 dl grädde
1/2 dl vatten
0,5 gram saffran
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa formen och ställ åt sidan. Stöt saffran med lite socker, eller – so jag gjorde – häll saffran i en liten skål och häll över en tsk sprit och låt dra lite. Alkoholen försvinner under bakningen.
Separera äggen, vitorna i en bunke och gulorna i den andra.
Vispa rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker med elvisp så att det blir pösigt. Vispa ner gulorna en i taget. Tillsätt saffran och blanda väl.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Arbeta växelvis även ner vätskan.
Vispa vitorna till ett skum, vänd ner detta i smeten. Häll ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr.
Pingback: Recept på saffranskaka i långpanna. - Jennifer Sandström
Jättegod, även glutenfri. Tog bara glutenfri fin mix istället för vetemjöl . Saftig och god.
Hej
Låter spännande att prova. Hur blir denna kaka att frysa och tina upp?
Hej Caroline,
Tyvärr har jag inte provat att frysa kakan men kan inte tänka mig att det skulle vara några problem att stoppa den i frysen.
/Hannah