Hallojsan,
Så var det äntligen måndag igen! Det är väl ändå rätt skönt? Då kan det ju bli helg igen! ; )
Här i Skåne är det några minusgrader kallt, solen skiner (eller sken iaf…) och jag tänkte passa på att smita inom med ett litet recept till er!
I fruktskålen hemma i helgen låg det en drös med clementiner så jag kände mig manad att ta mig an dessa! Vi äter egentligen inte alls speciellt mycket marmelad eller sylt hemma men jag tyckte ändå att det kunde vara kul att göra en marmelad med frukten.
Med hjälp av färdigt syltsocker görs marmelad snabbt och enkelt, så om du inte har provat det så borde du faktiskt!
Den här marmeladen innehåller clementin, vanilj, morötter och lime. Citron funkar också fint om du hellre vill ha det! : )
Servera på mackan, till lite dessertost eller något annat smaskigt.
Clementinmarmelad
2-3 morötter, skalade och finrivna
4 större clementiner (eller 5 små)
1 vaniljstång (alternativt 1 tsk vaniljsocker)
Skal från en lime (eller citron)
4 dl vatten
3 dl syltsocker
Gör såhär;
Blanda finrivna morötter med finrivet citrusskal i en kastrull. Skala clementinerna, ta bort så mycket vitt som möjligt (och eventuella kärnor) och skär klyftorna fint – blanda med morotsblandningen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i kastrullen. Blanda om. Tillsätt vatten och syltsocker och rör om. Låt koka upp under omrörning. Låt småputtra i ca 20 minuter. Rör om då och då. Häll upp på väl rengjord burk och förslut direkt.