Alla goda ting

Frasig Budapeststubbe med grädde och mandarin

budapest

Tjingeling!

I helgen fick jag ett riktigt sug efter att baka! Det hör förvisso inte till ovanligheterna men det brukar sluta i nån muffinsvariant, småkakor eller någon kladdkaka.

Den här gången blev det dock något helt annat! En budapeststubbe! Det är ju sååå himla gott! De få gånger jag fikar på konditori väljer jag gärna just budapestbakelse, men tycker varje gång att det är för få bitar mandarin i. : ) Ändring på det nu, nu kan man ju lägga i precis vad man vill! Nästa gång ska jag nog slänga i hallon, och kanske Daim i grädden!

Receptet är väldigt enkelt egentligen. Ursprungsreceptet kommer från Roy Fares, jag har bara gjort mindre justeringar. Stubben har jag fyllt med vispad grädde och mandarinklyftor. Att ringa över smält choklad är både fint och gott!

Budapeststubbe

4 äggvitor
1 dl strösocker
1,5 dl hasselnötsmjöl
0,5 dl maizenastärkelse
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
Vispad grädde
Mandariner i lag
Mörk choklad
Florsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 170 grader, jag hade inte varmluft. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa äggvitorna riktigt fast. Tillsätt o,5 dl socker, fortsätt vispa lite och tillsätt därefter 0,5 dl socker till. Vispa till en fast maräng.

Blanda hasselnötsmjöl, vaniljsocker, maizena och 1 dl socker ordentligt. Vänd försiktigt ner detta i marängen. Fyll en sprits med smeten och sprita ut ca 16-18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret. (tills smeten tar slut)

Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Öppna luckan för att släppa ut luft och grädda i 2 minuter till. Ta ut plåten och låt marängen svalna. Vänd upp på ett bakplåtspapper så att du har undersidan uppåt. Bred på vispad grädde, toppa med önskad frukt och rulla ihop som en rulltårta. Smält choklad, låt den svalna något. Pudra gärna över florsocker och ringla sedan över choklad.

 

Exit mobile version