Tjingeling,
Så härligt att det äntligen är fredag igen! Väldigt efterlängtat!
Såhär till helgen passar det ju väldigt bra med fika och kanske en god dessert efter middagen, varför inte en paj? Äppelpaj är alltid ett säkert kort här hemma, här kommer den i ny tappning – en knäckig variant!
Jag älskar de mjuka, kanelsmakande äpplena ihop med det knapriga havretäcket. Perfekt med glass eller vaniljsås!
Knäckig äppelpaj (en form)
4-6 äpplen beroende på storlek, det ska vara välfyllt med frukt!; )
4 msk strösocker
3 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
Knäcktäcke
150 gram smält smör
1 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
2 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena i bitar/klyftor och blanda med kanel, socker, vaniljsocker. Häll ner blandningen i en smord pajform.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädde och sirap, låt detta koka upp under omrörning. Rör ner samtliga torra ingredienser i en bunke och tillsätt i smörblandningen. Bred ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något och servera med glass eller vaniljsås.