Tjingeling,
I helgen har jag, mellan alla dessa regnskurar här i Skåne, varit ute i trädgården och börjat ta vara på de bär som växer häromkring.
Vi har bland annat några vinbärsbuskar på tomten och först ut var svartvinbärsbusken att få lämna ifrån sig lite bär,
Hemgjord gelé är ju verkligen supergott så jag svängde ihop en sats igår kväll. Så gott till en stek, kyckling eller något annat. Bären som blev över slängde jag ner i en limpa, recept på det kommer inom kort!
Se till att göra lite gelé på bären som finns nu och ställ fram till middagen! Vardagslyx!
Svartvinbärsgelé
1 liten bär
1 dl vatten
1 kg strösocker per liter silad saft
Gör såhär;
Rensa och skölj bären, vi vill inte ha med små sniglar, blad och annat.
Koka bär samt vatten under lock i ca 15 minuter, på medelvärme. Rör om ibland och pressa bären mot kanten så att så mycket vätska som möjligt kommer ut.
Häll upp i en silduk (eller genom en kökshandduk i ett durkslag eller liknande) och låt självrinna i 30 minuter. Undvik att krama ur den, då kan gelén bli grumlig.
Använd en ren kastrull och mät upp den silade saften däri. Mät upp 1 kg socker per 1 liter saft. Blanda och låt koka upp, rör någon gång men inte för mycket. Koka på medelvärme i några minuter. Skumma av och fyll på ren, och gärna lite varm burk. Förslut, låt svalna och förvara svalt.