Alla goda ting

Inlagd gurka – köp hem Västeråsgurkor!

gurka1

Hej på er!

Har du sett att det just nu nästan kryllar av ”Västeråsgurka” i affärerna? Och krondill? Ja, kräftsäsongen är här och dillkronor används i massor men de där gurkorna, har du egentligen riktigt bra koll på vad du ska använda dem till? : )

Här ska du fått mitt bästa recept – inlagda gurkor! Ni vet de där krispiga i sötsyrlig lag man köper i glasburk, som är så himla goda på macka eller till lite hemgjorda köttbullar med gräddsås…. Mmm! Självklart måste ni få ett hejdundrande bra recept på detta goda tillbehö.

De små västeråsgurkorna använde du i detta recept tillsammans med dill och senapsfrön, både ljusa och mörka. Jag tycker att det är gott om gurkorna är lite tjockare med mer tuggmotstånd men om du hellre vill skiva dem tunt, helt upp till dig.

Det är faktiskt inte så himla svårt att göra egna inlagda gurkor men det tar lite tid. Mina gurkskivor lät jag ligga i saltat vatten i ca 12 timmar. Låt de gärna få iaf två timmar i vattnet, gärna upp till 12. Har du väldigt tunna skivor kan du nöja dig med kortare tid.

Hur mycket senapsfrön du vill ha är en smaksak. Jag utgick från mitt ihopkomponerade recept sist och blev jättenöjd! Smaka av och testa dig fram!

Ett tips är att syna gurkorna noga i affären! Välj med fördel små gurkor (som är fastare) och sortera bort de som är skadade eller mögliga i kanterna.

Visst ser det gott ut! Det kommer definitivt bli en sats till inom kort. Om du förvarar dem mörkt och svalt är hållbarheten ca tre månader på oöppnade burkar.

Inlagd gurka

1,5 kilo mindre västeråsgurkor
1,5 liter kallt vatten
1,5 dl salt utan jod (jag använde grovt salt men fint går också)
9 dl vatten
6 dl strösocker
3 dl ättikssprit (12%)
2 msk ljusa senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
Dillkronor

Gör såhär;

Skölj gurkorna noga.

Blada den första mängden vatten med salt. Skiva gurkorna enligt önskemål och lägg ner den i vattnet. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen i minst två timmar, Rör om då och då, använd en ren sked varje gång.

Lagen kokar du genom att blanda vatten, socker, ättikssprit samt senapsfrön i en kastrull. Låt detta koka upp, rör om så att sockret löser sig helt och dra av från plattan. Låt svalna och förvara i kyl tills gurkorna är redo.

Låt gurkan rinna av i ett durkslag. Blanda krondill och gurkor i glasburkar och häll över lagen så att det täcker. Förslut och förvara svalt. Var noga med att dina burkar är rena så att det inte följer med någon smuts i inläggningen.

Perfekt gå-bort-present i höst!

 

Huuuuuur gott?! : )

 

 

Exit mobile version