Alla goda ting

Citronhollandaise med färska örter

lax1

Hej på er,

Det har varit väldigt mycket sötsaker här på bloggen senaste tiden, gott men dags för variation!

Idag snackar vi mat, sås faktiskt! På bilden här ser du en ljuvlig laxfilé med örtigt potatismos (recept på det kommer senare) och till det svängde jag ihop en gaaaaalet god sås!

Den här såsen är egentligen en klassisk hollandaise som jag smaksatt med citron och örter. Det blev så gott så ni knappt kan ana! Den här kommer jag göra till fisk många gånger framöver.

Det kan tyckas lite klurigt att göra såsen från grunden men det är inte så svårt ändå. Det är värt trixandet! Pulversås är no-no!

Visst ser det väl läckert ut?! Jag fick ut offra mig att ta ett glas vitt till ; )

Citronhollandaise

250 gram smör
3 äggulor
1 citron
Salt och peppar
Valfria färska örter

Gör såhär;

Börja med att smälta smöret. Låt det svalna något.

Pressa ner saften som en citron (en och en halv om du vill ah den syrligare) i en mindre kastrull och blanda ner äggulorna så att det blandas ordentligt. Nu är det viktigt att det iiiiinte blir för varm, äggröra it is… Varsamt ska blandningen värmas, vispa hela tiden. Det ska tjockna och bli fluffigt. Nu ska smöret ner, fortsätt rör hela tiden. Droppvis i början och fortsätta sedan i en tunn stråle tills du får en tjock härlig sås. Häll över i en skål (skrapa inte ur botten, det kan du låta vara) och blanda i de örter du önskar.  Smaka av med kryddor.

Exit mobile version