Halloj!
Karva, karva, skära, skära! Läskig, glad, busig eller snäll? Just nu tillverkas det en himla massa ”pumpalyktor” runt om i Sverige inför Halloween – det är ju himla fint!
Vad brukar du göra med innanmätet på pumpan? De flesta slänger det nog i komposten men sluta med det, nu ska vi använda det till bakning!
Karva ut pumpan. Plocka bort att frön och lägg dem torrt för att torka. Pumpaköttet, både det fasta och mer köttiga, lägger du i en skål. Sen är det bara att fundera på vad du vill göra.
Det är supergott att torr-rosta fröna i stekpanna, smaksätta med salt och äta som snacks.
Och du, fyllningen nedan är to diiiiiiiiieeeeeeeee for! Den kan man äta med sked som den är 😉
I receptet nedan används både kött och frön – häng på!
Pumparulltårta med världens godaste fyllning! Toppad med ”karamellfrön”
Rulltårta
3 hela ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
1 dl finriven pumpa
0,5 dl mjölk
Fyllning
60 gram mjukt smör
100 gram philadelphiaost
4 dl florsocker
Vaniljsocker efter tycke och smak
Karamellfrön
Torkade, rostade pumpafrön
2 dl strösocker
Gör såhär;
Riv pumpaköttet fint. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa ägg och strösocker pösigt i en annan bunke. Vänd ner pumpa och grädde. Vänd till sist ner de torra ingredienserna. Bred ut smeten över en hel bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter i 200 grader (varmluft). Ta ut, stjälp upp på sockrat papper och låt svalna under duk.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred på den på den avsvalnade kakan. (tycker du att den blir för lös kan du ställa den i kylen en stund) Rulla ihop rulltårtan och låt gärna vila i kyl en stund innan du skär upp den.
Häll strösocker i en torr panna och låt detta smälta på medelvärme utan att du rör, det ljus smälta samman till en ljusbrun massa. Häll ner fröna, rör om varmsamt och häll upp på bakplåtspapper. Akta, det här är rejält varmt! Låt svalna och hacka sedan i bitar. Använd som dekoration.