Alla goda ting

Pepparkakstosca

Hej på er!

Tänk, nu går det riktigt fort fram till jul alltså! 5 veckor! Det är rätt lång tid på ett sätt, men samtidigt går det så väldigt fort. Igår vad jag i Köpenhamn och på Tivolis julmarknaden, supermysigt och jag fick verkligen julfeeling!

Den julinspirationen jag fick tog jag med mig hem och det resulterade i en mjuk kaka som passade utmärkt till söndagsfikat. Den här ljuvliga pepparkakstoscan är lätt att göra och är underbart god!

Verkligen något du bör baka nu inför advent!

En klassiker med twist, bra grejer det! 😉

Toscakaka med pepparkaka

2 ägg
1,5 dl strösocker
100 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 tsk mjölk
1-2 tsk pepparkakskrydda
2 msk lingonsylt

100 gram mandelspån
100 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 dl strösocker

Gör såhär;

Börja med kakan. Ugnen ska vara på 175 grader och du använder en en springform som du smörjer och bröar.

Smält den första mängden smör, dra av kastrullen från plattan och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, vaniljsocker, pepparkakskrydda och bakpulver) och vänd ner i äggsmeten. Vänd därefter ner smöret, lingonsylt samt mjölken. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Under tiden som kakan är i ugnen förbereder du toscasmeten.

Toscasmeten gör du genom att blanda smör, socker, sirap, mjöl, vaniljsocker, mjölk och mandelspån i en kastrull. Värm upp varsamt, rör hela tiden, tills allt har tjocknat. När kakan varit inne i den tid det ska tar du ut den, brer försiktigt över smeten och sätter in kakan i ugnen igen, denna gång i mitten av ugnen. Låt den stå där i ca 15 min, tills den fått fin färg. Känn gärna så att den är torr.

Exit mobile version