Hej på er,
Idag tänkte jag att ni ska få ytterligare ett recept med äpplen, det kan man väl inte få för många av?
Den här äppelkakan bakas i långpanna så det går relativt snabbt, är väldigt gott och räcker till en massa fikagäster. Jag toppade kakan med pärlsocker men det är ju förstås helt valfritt.
Det verkar kanske konstigt att hälla smör över kakan men det är helt i sin ordning.
Kakan innehåller inga ägg så den passar ju perfekt om det finns äggallergi bland fikagästerna.
Äppelkaka i långpanna
3 dl strösocker
100 gram smält smör
7 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
4 äpplen
3-4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kanel
25 gram smält smör
Pärlsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form med bakplåtspapper, min form är ca 30×40 cm.
Smält 100 gram smör. Blanda mjöl, vaniljsocker, strösocker och bakpulver i en bunke. Rör därefter ner smöret samt mjölk. Rör ihop och häll ut i formen. Smeten är ganska fast så tryck till så att du får ut den i formen.
Skala äpplena, skiva och blanda med kanel, socker och vaniljsocker. Tryck ut i smeten. Smält den sista mängden smör, låt svalna något och ringla över kakan. Toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, Känn med sticka.